Bildet er fra Erika Lusts film "Life Love Lust". | © Erika Lust

Mange partnere - mer empati

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Har en kvinne hatt 60 partnere på tre år og ikke har problemer med det, da sier jeg "så fint for deg". Hun skal ikke ha dårlig samvittighet for å nyte. Sier sexolog Astrid Krog.

Å leve et fritt og villt sexliv med mange partnere er slettes ikke usunt, mener sexolog Astrid Krog. Men jenter som har sex for nytelsens skyld møter fremdeles fordømmelse. Flertallets holdning er fortsatt at kjærlighet må til for god sex.

Kvinner med fritt sexliv blant de mest moralske
Astrid Krog er en sexpositiv familieterapeut og sexolog som tror at vi mennesker velger det som er bra for oss selv. Hun mener kvinner med et fritt sexliv er blant de mest moralske hun kjenner, de tar voksne valg og tar vare på menneskene rundt seg ved å være åpne og omsorgsfulle.

Når det kommer til hva verden rundt syns om et frodig og freidig sexliv, kan det være mer problematisk. Vi stanger hodet i konvensjoner for god oppførsel, både i våre egne og andres. Fremdeles er det slik at kvinner som ligger med mange, lett puttes i hore-båsen.

Å ha mange partnere anses ikke som moralsk oppførsel, og hvis vi har sex av ren, skjær nytelse, så kan vi risikere at andre dømmer oss, sier Astrid Krog.

Etter en one-night stand kan andre mene at «du brukte følelsene hans», eller at å hoppe fra partner til partner vitner om bruk- og kastmentalitet. Mange kvinner som er på let etter kjærligheten, og kanskje tar seg noen elskere på veien, mener likevel at det ikke går an å ha god sex uten kjærlige følelser. Derfor avviser de tilfeldig sex, og vil først bli godt kjent med en kommende sexpartner.

Kanskje de ikke unner seg selv å nyte?
Men kanskje de bare ikke unner seg selv å nyte, og lar seg stoppe av en moral som ikke lenger trenger å gjelde? Sexologen mener det ikke er slik at tilfeldig sex er følelsesløst:

– Kåthet og glede er svært sterke følelser – det å tenne på en ny person er jo fylt av følelser. Spenningen er på topp, det er lett å bli kåt, og jeg vet at noen lettere kaster hemninger og blir mer intime med en helt fremmed.

Akkurat som at du åpner opp og betror deg til en tilfeldig på bar. Med en partner du ikke skal se til neste uke kan du kanskje våge å leve ut en litt farlig fantasi.

Bitre menn på nett
Astrid Krog kjenner godt til at kvinner kan bli litt vel gira når de oppdager hvor lett tilgang de har til «kakefatet» av menn og ymse erotiske utskeielser. Bitre menn på nett klager over at «middelmådig utseende kvinner» blir til Nett-Divaer som bare plukker ut godbitene, og kaster resten i søpla. Men hvorfor skulle hun ikke ta for seg, og velge ut det beste, når hun kan?

– Om noen kommer til meg fordi de føler at de mister styring over et utsvevende sexliv, så vil jeg jo spørre hva de vil med livet sitt, om det er andres holdninger som er sperren, eller om de rett og slett har en destruktiv atferd.

Men hun er rask med å påpeke at sikker sex er en premiss:

– Da kan man med god sam­vittighet glede seg over livet og sexen, og se på kjærlighet som en bonus, ikke et krav.

Astrid Krog er ikke redd for at det å ta for seg av godene behøver å bety noe negativt: Som regel går slik intens flørting og sjekking i perioder. Hun vet av egen erfaring at det går over av seg selv når nyhetens første kick og spenning har lagt seg. Eller når man finner den kjærligheten man var på jakt etter.

Hedonistiske ­kvinnerhøster nyttig lærdom
Så lenge hun har det godt med det selv, så mener Astrid at det ikke kan bli for mye nettdating eller for mange partnere.

– Mitt råd til en hedonistisk jente vil være: Prøv å lære noe underveis! Å ha mange partnere og mye sex gir deg mulighet til å utvikle både deg selv, dine erotiske evner samt empati og menneskeforståelse.

Seksualiteten ser hun som en skog – der har vi noen stier som vi tråkker ofte. Det er de tingene vi vanligvis tenner på og fantaserer om. Mange får et fast tenningsmønster når de blir voksne og våger aldri å utforske nye steder i sin erotiske skog. Både for helsa og for et eventuelt nytt forhold skyld er det lurt å gå nye stier, mener sexologen. Av medisinske årsaker kan vi kanskje ikke ha sex på den måten vi pleier, da er det best å være åpen og ikke for fastgrodd.

Når vi møter en ny mulig partner, gjerne en nettdate, så tror hun mange er for fastlåst i hvilke erotiske ønsker de har, og derfor blir det fort feil:

– Vær åpen for hva den andre har å tilby, ikke list opp på forhånd hva du vil og ikke vil. Noe magisk kan skje i møtet mellom dere, en ukjent erotisk sti kan dukke opp og ta deg til et sted i din egen skog du ikke visste at fantes.
 

Astrid Krog
Vernepleier, atferdsviter, familieterapeut og sexolog. Jobber til daglig ved Sykehuset Buskerud. Tar også egne klienter innen familieterapi/sexologi.


 

Kvinner lever, leker og nyter
Dagens frigjorte kvinne kan tillate seg å nyte sex så mye hun vil, med så mange hun vil.Kvinner har sterkere
sexdrift enn menn

Det er på tide å ta livet av fem myter om kvinnens seksualitet.


Tryggheten kan ruinere sexen
Det er ingen automatikk i at sterk kjærlighet fører til at paret lykkes i senga. For mye trygghet og nærhet kan ødelegge et pars sexliv.


Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Relaterte artikler