6826669
6826669 | © Lisa F. Young / Shutterstock / NTB scanpix

Erotisk kapital i bytte mot sosial og kulturell kapital

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Yngre har mest erotisk kapital. Men en eldre kan kompensere ved å være gavmild, eller dele sin kunnskap, erfaring og sosiale nettverk med den yngre.

– Skal man kunne holde på sin elskerinne eller elsker, må man ha erotisk kapital. På dette markedet er det ikke snakk om forpliktende familiebånd, og i første omgang er det heller ikke avgjørende at man har økonomisk, sosial eller kulturell kapital, hevder sosiologen Cathrine Hakim.
 
– Dette gjør at for eksempel en voksen kvinne uforplitende kan finne seg en ung og fyrrig elsker. Kvinnen slipper å tenke på at hun trenger en trygg mann som hun skal bygge fremtiden sammen med.

– Og på den annen side, en ung mann kan gjerne ha en moden kvinne som elskerinne, for han trenger ikke å tenke på at han skal ha en kvinne som skal bli mor til hans barn.
 
Hakim ser likevel ikke bort fra at man i enkelte tilfeller er nødt til å kompensere for manglende erotisk kapital. Yngre har mer erotisk kapital enn eldre, noe som gjør at en eldre person ofte kompenserer ubalansen i erotisk kapital ovenfor en ung person ved å være gavmild (økonomisk kapital), lar den unge bli en del av sitt sosiale nettverk (sosial kapital) eller deler sin kunnskap og erfaring (kulturell kapital).

Dersom en person ønsker å krydre livet med sex utenfor et fast forhold tvinger dette vedkommende til å øke sin erotiske kapital. På spot-markedet for seksuell nytelse kan man til en viss grad kompensere med penger, kunnskap og kontakter, men har man liten erotisk kapital sliter man virkelig.
 
Den positive konsekvensen er at man lettere og kjappere vil kunne oppnå nytelse og tilfredsstillelse fordi begge parter har det som hovedfokus.

Hva så om partneren drastisk øker sin erotiske kapital?
Hva så om man oppdager at ens partner drastisk har økt sin erotiske kapital ved å trene mer, kle seg bedre, har mer energi og så videre? Er ikke det først og fremst et tegn på at vedkommende har en seksuell relasjon utenfor forholdet?

– Hva så, svarer Hakim. – Dersom ens partner blomstrer opp, legger mer energi i hjemmet og familien, holder seg i form og blir en bedre elsker, hvorfor skal den andre i forholdet da ikke også få utbytte av det?

– Da burde man heller sette pris på at den andre tilfører forholdet noe nytt, og ikke være så altfor opptatt med hvorfor dette skjer.

 
Les også:
Erotisk kapital -
kontroversiell ressurs

Vår erotiske kapital er viktigere for oss enn vi tror. Vi burde ikke bruke så mye energi på å benekte at den finnes.

Sjekk din erotiske kapital!
Her finner du de syv personlige egenskapene som er viktig for erotisk kapital. Sjekk hvor verdifull du er!


Aldersforskjellens gleder
Tre av fire menn fantaserer om en eldre kvinne. 70 prosent av kvinnene over 35 sier de har lyst på en yngre mann.


Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Relaterte artikler