RTA 12723
RTA 12723 | © Robert Tarrerias

Kvinner har sterkere sexdrift enn menn

Skrevet av: Elisabeth Sommer

Publisert:
Sist oppdatert:

Det er på tide å ta livet av fem myter om kvinnens seksualitet.

Notoriske utro menn og trofaste kvinner har lenge vært arketypene hva menneskelig seksualitet angår. «Helt feil,» melder amerikaneren Daniel Bergner og smeller vitenskapelige fakta bordet.

Selv om de fleste erkjenner at dette med sex og seksualitet kan være kompliserte greier, så bombarderes vi fra alle kanter av «enkle» løsninger og forklaringer. En av disse er påstandene om at menn er seksuelle sædspredende jegere, mens kvinnene er kalkulerende og kompliserte redebyggere.
 
En økende mengde forskning peker i retning av et mye mer sammensatt bilde av den kvinnelige seksualitet enn tidligere antatt.

Den prisbelønte New York Times-journalisten Daniel Bergner er en av dem som har skapt furore med boken «What Do Women Want?: Adventures in Science of Female Desire.»
 
«Å fortsette å spre forestillingen om at kvinners libido er svakere enn mannens, er med på å gjøre oss alle en bjørnetjeneste,» mener Bergner - som mener det er på tide å ta livet av fem myter.
 

Myte 1

«Monogami er lettere for kvinner enn for menn.»

Evolusjonspsykologer har tidligere forklart at menn er programmert til å spre sine frø, mens kvinner er programmert for å skaffe den mest lojale partneren.
 
«Nye studier tyder på at kvinnens libido er mer komplisert enn det man tidligere har antatt. Når det kommer til sex er monogami minst like problematisk for kvinner som for menn og kanskje mer,» skriver Daniel Bergner.
 
En av studiene han henviser til i boken viser at kvinner langt raskere går seksuelt lei av partneren sin enn menn. «Dersom den evolusjonære myten holdt vann ville studiene vist at det motsatte skulle vært tilfelle,» sier Bergner.
 

Myte 2

«Kvinner tenner ikke like mye på det visuelle som menn.»

Frasen «menn er visuelle skapninger» er velbrukt og velkjent. Forskning viser derimot at kvinner på lang vei er like visuelt drevet når det kommer til sex som det menn er.
 
I flere studier er det bevist at kvinners øyne hviler på erotiske bilder like mye og like lenge som for menn. «En av tre pornobrukere er kvinner, og det i seg selv er en indikasjon på at vi har gått glipp av noe vesentlig,» sier Bergner.
 

Myte 3

«Kvinner trenger en følelsesmessig tilknytning for å ønske sex.»

Tidligere studier har konkludert med at kvinners sexlyst henger sammen med emosjonell intimitet. I en av de mest populære studiene det ofte henvises til, spurte en jente og en gutt 200 personer av motsatt kjønn om de ville gå på en date, eller bli med hjem for å ha sex.
 
75 prosent av mennene svarte ja til sextilbudet. Ingen kvinner svarte ja til det samme tilbudet. Dermed konkluderte forskerne med at kvinner ikke er interessert i tilfeldig sex. «Ny forskning utfordrer også denne myten,» sier Bergner, og viser til en nylig utført studie der kvinner i stedet ble bedt om å ta stilling til en hypotetisk situasjon: Dersom en attraktiv mannlig kjendis spør om du er interessert i en «one night stand», vil du da bli med han hjem?»
 
«Forskerne strippet her bort sosialt stigma som følger med tilfeldig sex, og samtidig fjernet de også muligheten for fysisk fare. Så fort disse to tingene ble fjernet fra ligningen viste det seg at kvinner takket ja til sextilbudet akkurat like ofte som menn,» forteller Bergner, og legger til at «emosjonell intimitet er en god motivasjon for seksuelt samvær, men man kan ikke generalisere denne faktoren til å være like viktig for alle kvinner.»
 

Myte 4

«Kvinner tar sjeldnere initiativet til sex enn menn.»

I Bergners research intervjuet han blant annet primatforskere som kunne fortelle at kvinnelige aper er mye mer seksuelt aggressive enn sine mannlige artsfrender. Han fant de samme svarene når han henvendte seg til forskere som studerer rotter og mus.
 
Bergner mener at denne myten til syvende og sist kan forklares i kulturelt betingede kjønnsrollemønstre.
 
I et eksperiment han selv gjennomførte som et ledd av sitt arbeid med boken, arrangerte han en speed-dating der det var kvinnene som tok runden rundt i lokalet, og mennene som pent fikk sitte ved bordene. Som regel er det kvinner som sitter ved bordene, mens menn går rundt.
 
I dette «omvendte» forsøket viste det seg at kvinner krysset av på at de kunne tenke seg å treffe like mange antall menn som når rollene er omvendt. «Jeg tror denne myten har en sammenheng med sosiale strukturer, og at vi kulturelt sett er mer komfortable med at det er mannen som er den seksuelle pådriveren,» sier Bergner.
 

Myte 5

«Lyst er kun hormonbetinget.»

Man vet at hormoner spiller en vesentlig rolle for sexlysten, men det er mye mer som styrer ens libido enn bare østrogen og testosteron.
 
«Hormoner og en rekke kjemikalier i hjernen trenger å virke som det skal i et riktig samspill for at man skal oppleve lyst. Blant annet så er neurotransmittere som dopamin og serotonin og hormonet noradrenalin avgjørende i denne prosessen med å skape lyst og lystfølelse.
 
Forskerne vet at dette ikke er en enkel løsning på spørsmålet, men vi liker som regel å gjøre ting som er vanskelige litt enke. Det er her vi bommer,» sier Bergner.
 

Kvinner lever, leker og nyter
Dagens frigjorte kvinne kan tillate seg å nyte sex så mye hun vil, med så mange hun vil.



Mange partnere - mer empati
Har en kvinne hatt 60 partnere på tre år og ikke har problemer med det, sier jeg «så fint for deg». Hun skal ikke ha dårlig samvittighet for å nyte.


Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Relaterte artikler