Nytt nummer ute nå!
Når er du edru nok? - Nå er du edru nok til å gi samtykke til sex? | © View Apart Shutterstock NTB scanpix

Samtykke i fylla

Publisert: 05.10.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:26

Forfatter: Sveinung Stoveland
Hvor mange øl kan du drikke før du ikke vet ditt eget beste?
Se for deg følgende situasjon: Du og noen gode venner av begge kjønn er ute på byen og har det gøy. Dere drikker fem øl hver før en av kvinnene i gruppa sier hun vil bli med en mann hun har møtt hjem.

Spørsmålet er: Er hun i stand til å vurdere om hun vil ha sex eller ikke? Er du i stand til å vurdere om hun bør bli med? Har det noe å si om hun spør en mann eller en kvinne i gruppa om råd?

Dette var utgangspunktet for en studie fra amerikanske Purdue University Fort Wayne om alkohol og samtykke, publisert i Journal of Sexual Research nylig.

Deltakerne var påvirket av alkohol da de skulle vurdere egen og andres evne til å gi samtykke til sex. Forskerne fant ut at 9 av 10 menn og kvinner trodde de var i stand til å ha sex og vurdere samtykke.  Samme andel menn ville ha gitt en av de andre mennene grønt lys til å gå hjem med en kvinne, selv om han var full.

Når det gjaldt en kvinne, sa 6 av 10 menn at det var greit. Det var kvinner som var mest skeptiske, og bare 3 av 10 blant kvinnene mente den andre kvinnen var i stand til å vurdere situasjonen.

Forskerne tror en såkalt «bro code» gjelder blant mennene: Å være seksuelt aktiv gir status, og det er ikke sosialt akseptert å blande seg bort i kameraters sexliv.

Forskerne mener forventningen om at kvinner skal holde litt tilbake kan spille inn, men også at kvinner er mer oppmerksomme på faren for overgrep.