© Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Privatsex - bra for begge

Skrevet av: Dag Solberg

Publisert:
Sist oppdatert:

Tolererer du at partneren din tilfredsstiller sine private seksuelle lyster uten at du deltar selv? I så fall er du positiv til "privatsex".

– Det er nødvendig å finne nye ord og modeller som kan hjelpe oss til å forstå og forklare det som nå skjer i tiden, sier psykolog og sexolog Line Merete Tangen Aanerød til Cupido. Hun ser på ”privatsex” som en utfordring som byr på muligheter for gjensidig berikelse av sexlivet.

– Privat seksualitet definerer jeg som «den personlige seksuelle virksomhet som du utfører for å ivareta dine egne seksuelle behov, ønsker og lyster». Dette kan omfatte onani, seksuelle fantasier, bruk av porno, nettsex eller sex med andre enn din partner.
.
Folk kan nå oppfatte og forvalte sin seksualitet på en mer individuell måte. Og det trenger slett ikke være negativt, snarere tvert imot.
.

– Tradisjonelt har sex vært koblet til kjærlighet. Når du hadde sex med en person betydde det oftest at det var bekreftelse av en pakt med kjærlighet og intimitet. Men den postmodernistiske tid åpner for andre synsvinkler. Folk kan nå oppfatte og forvalte sin seksualitet på en mer individuell måte. Og det trenger slett ikke være negativt, snarere tvert imot, sier Tangen Aanerød.

– Men mange kan oppleve det som et svik når de oppdager at partneren har nettsex. Denne formen for  privatsex trigger en rekke følelser som svik, utroskap, usikker på egen attraktivitet og usikkerhet på partnerens private seksualitet. Ofte oppleves det som en invadering av intimiteten.
.
Det er viktig at hver enkelt tar ansvar for sin egen seksuelle lyst og energi, og i det hele tatt anerkjenner betydningen av et privat seksuelt følelsesliv.
.

– Jeg mener ikke at utroskap og egoistisk seksualitet er positivt, men det er viktig at hver enkelt tar ansvar for sin egen seksuelle lyst og energi, og i det hele tatt anerkjenner betydningen av et privat seksuelt følelsesliv.

– Det kan være en god hjelp for partnerne at de deler sine lengsler og opplevelser med hverandre. Individuelle opplevelser kan bidra til å styrke fellesskapet.
.
Det å ta ansvar for sin egen lyst og seksualitet kan være en større utfordring for kvinner enn menn.
.

Det å ta ansvar for sin egen lyst og seksualitet kan være en større utfordring for kvinner enn menn. Tangen Aanerød forteller at alle former for nettsex er tilbakevendende problemstillinger for par som kommer til henne i terapeutisk sammenheng.

Hun opplever ofte at den av partnerne som praktiserer nettsex ikke opplever dette som utroskap, men at partneren – og som oftest er dette kvinnen i parforholdet – kan ha en helt annen oppfatning.

 
Line Merete Tangen Aanerød er psykolog og spesialist i voksenpsykologi. Hun sitter i styret  i Norsk Forening for Klinisk Sexologi og arbeider ved Grenland Familiekontor i Skien og  Sosial- og Helsedirektoratet i Oslo. I tillegg har hun en sexologisk privatpraksis.

 Manglende respons i samlivet?
Hva skjer når det er mismatch mellom dine egne og partnerens drømmer og lengsler?

.

Kanskje reise bort alene?
Ved å være fra hverandre, ved for eksempel å reise bort alene for en tid, kan et par bidra til å vekke lidenskapen og begjæret på nytt.

Fra Cupidos arkiv: Samliv og seksualitet
Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler