Behøver vi hemmeligheter i samlivet? Nei, jeg tror ikke det. Seksualiteten blir mest spennende, og faktisk mest morsom, når vi kan betrakte den som et felles prosjekt, sier den svenske familieterapeuten Lennart Lindgren. | © Beathan/Corbis/All Over Press

Komme ut som hetero

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Svarer ikke sexlivet til forventningene? Det er faktisk like viktig, og ofte like komplisert, å komme ut som hetero som homo.

«Jeg vet ikke om noe annet som er like lystfylt som seksualiteten. Den kan bli som parets eget og helt private Liseberg,» sier den svenske sex- og familieterapeuten Lennart Lindgren. «Men det er ganske vanlig at både kvinner og menn er skuffet over at sexlivet deres ikke svarer til forventningene. De fleste tar det som det kommer og regner med at det løser seg av seg selv. Så lett er det dessverre ikke.»
 
Lennart Lindgren underviser psykoterapistudenter i Norden som i stigende grad etterspør kunnskap om samlivets seksualitet. Cupidos Terje Gammelsrud har intervjuet ham om lyst.


– Du kaller forelesningene dine «Komma ut till varandra». Hvorfor benytter du begrepet ”komme ut” som vanligvis handler om heteroseksuelle som kommer ut som homoseksuelle, biseksuelle eller transpersoner?
 
– Fordi det faktisk er like viktig, og ofte like komplisert, å komme ut som hetero som homo. Det blir for lettvint bare å si at jeg er hetero og ferdig med det.

Det handler uansett om din seksuelle identitet som er utrolig sammensatt og som det kan ta lang tid å bli fortrolig med. Og hvis du ikke har kommet i gang med den jobben før du møter en partner, kan jeg love deg at det vil bli enda vanskeligere når dere blir to om det og skal finne ut av det sammen.
 
– Hvorfor blir det så vanskelig å komme ut som hetero sammen?
 
– Fordi vi i seksualiteten er så ulike og fordi kjærlighet gjør blind. Så lenge vi er forelsket fascineres vi av hvor like vi er og hvor lett alt kan være, men etter hvert vil ulike preferanser og behov bli tydeligere og tydeligere. Og det er ikke bare på det seksuelle området ulikhetene kan bli vanskelige å forholde seg til, det gjelder også på det følelsesmessige og hverdagslige.

Det kan så altfor lett oppstå spenningsfelt som det vil kreve betydelig innsats fra begge å komme velberget gjennom, og motsetningene kan bli så følelsesmessig ladet at det blir fristende å skygge unna.
 
– Du foreleser om dine erfaringer fra par- og familieterapi. I hvilken grad har erfaringene dine også relevans for par flest?
 
– Erfaringene mine er først og fremst høstet gjennom samtaler med par som har bestemt seg for at seksualiteten skal være et utviklingsprosjekt i samlivet deres. De har en gjensidig forståelse for at seksualiteten er viktig for dem og de har her og nå valgt å utvikle sine ferdigheter i senga snarere enn i rosebedet.

Men blant par flest er det bare de færreste som har bestemt seg for at seksualiteten skal være et slikt strategisk utviklingsområde, de fleste tar det som det kommer og regner med at det løser seg av seg selv. Så lett er det dessverre ikke. Jeg tror det er ganske vanlig at både kvinner og menn i parforhold er skuffet over at sexlivet deres ikke svarer til forventningene.


 
LES MER OM LENNART LINDGRENS
ERFARINGER MED PARETS SEKSUALITET:


Hvordan forstå seg på kvinnen?
Hvordan forstå seg på mannen?

Det er fem viktige årsaker til at ulik opplevelse av seksuell lyst skaper konflikter i samliv mellom kvinne og mann.
 
10 eksperttips
for utvikling av bedre sex i samlivet

Tipunktsprogram for partnere i parforhold som sammen ønsker å berike sitt seksuelle samliv.


Hvor viktig er seksualiteten i samlivet ditt?
For noen er seksualiteten helt avgjørende, for andre er den mest som et krydder, og for noen er den ikke viktig i det hele tatt.


Bør du dele fantasiene dine med partneren?
Fantaserer du under samleiet? Bruker du fantasiene som en ressurs, eller er de et problem?

Manglende respons i samlivet?
Hva skjer når det er mismatch mellom dine egne og partnerens drømmer og lengsler?


Tenningsmønstre og lystscenarier
Det er mye ulik lyst i parforholdet, og slik vil det alltid være. Det er når vi ikke forstår og respekterer denne ulikheten at problemer oppstår.
 

Les mer om Lennart Lindgren!

Les også:
Tre av ti kvinner
er ikke som kvinner flest

Lederartikkel: Er det virkelig én seksualitet som bare er mannens og én som bare er kvinnens?

Skam, taushet og gjetninger
Seksuelle skamfølelser hindrer åpenhet i seksuelle relasjoner; i stedet henvises man til gjetninger.
 

Fra Cupidos arkiv: Hetero
Samlivet mellom kvinne og mann kan by på noen helt spesielle utfordringer.



Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler