Ikke helt hetero
Ikke helt hetero | "For det meste hetero"-menn er sikker på sin seksualitet og ikke redd for å bli "outa" som homo eller bi. | © Shutterstock, NTB Scanpix

For det meste hetero?

Publisert:
Sist oppdatert:

Hetero, bi eller homo? Nå er det stadig flere menn som sier at de "for det meste er hetero".

De fleste kjenner til de tre seksualitetene hetero, homo og bi. Men nå er det en fjerde klassifisering som får stadig større oppmerksomhet.

Boken «Mostly Straight» som kom ut for et par år siden omtaler fenomenet «for det meste hetero», som først og fremst henspiller på menn.

Dette er menn som ikke ser på seg selv som verken bifile eller homofile, men som likevel ikke går av veien for seksuelt samkvem med andre menn.

Forfatteren Ritch C. Savin-Williams gjør et poeng av paradokset i problemstillingen om hvordan man kan være «for det meste» når man sier at man er hetero, men likevel setter pris på homofil sex.
 

Definerer seg ikke som bi eller homo


Dersom du er en ung mann i ferd med å definere din seksualitet så vil det i dag være nærliggende å tro at du vil definere deg som hetero eller homo, eller kanskje bi. Men, så er det altså slik at flere og flere menn ønsker å definere seg som «for det meste hetero».

I 2013 svarte seks prosent av amerikanske menn i alderen 18 – 24 år at de følte seg tiltrukket av samme kjønn som seg selv. Det utgjør én million menn i USA. Da de samme mennene skulle definere sin seksualitet fikk de problemer fordi de ikke følte seg verken homo eller bi, men altså «for det meste hetero».

Forfatteren gjennomførte en kvalitativ undersøkelse der han snakket med 40 menn med svært forskjellig bakgrunn, sosialt, kulturelt og økonomisk. De fleste mennene oppfattet det slik at dersom en mann, om så bare en kort stund eller bare én gang i livet var involvert med en mann, så blir han definert som homofil, eller kanskje bifil. 

Ofte blir dette forholdet også beskrevet som en fase der den unge mannen finner ut av sin egen seksualitet, før han havner i rett «fil». Savin-Williams henviser til forskning som peker på at kvinner generelt tillates å ha et mye mer flytende forhold til sin seksualitet. En kvinne trenger ikke å bli definert som lesbisk eller ikke en gang bifil, om hun har seksuell erfaring med partnere av samme kjønn som seg selv.
 

Mer følelser enn handlinger


Så hvordan er en «for det meste hetero»-fyr. Vel, ifølge forfatteren så er han faktisk svært sikker på sin seksualitet. Han vet at han er hetero, men at det ligger en liten homo på lur som dukker opp nå og da, sånn cirka fem til ti prosent av seksuelle og romantiske følelser.

Det er ingen fasit på når han får homofile følelser eller lyster, det bare skjer liksom. Når det skjer så kan det hende det blir litt klining med en god venn, kanskje han synes det er ekstra spennende å runke sammen med venner og dersom den rett fyr dukker opp så sier han ikke nei til å bli sugd av en mann. Analsex er ikke så vanlig, men igjen, om rett person dukker opp og situasjonen tillater det, så skal man aldri si aldri.

Han blir aldri skikkelig hodestups forelsket i en annen mann, i så fall blir han overrasket over seg selv, men han er ikke redd for å ha sterke følelser for en nær venn eller ligge tett inntil en kompis når de for eksempel ser en film sammen. Forfatteren mener at disse mennene ofte har sterke homofile følelser, men at de ikke så ofte utfører homofile handlinger. Og, dette er et av hovedpunktene, disse mennene føler ikke at de går glipp av eller undertrykker problematiske seksuelle lyster – det bare skjer ikke, og det er helt greit.

Den «for det meste heterofile»-mannen identiskere seg ikke som bi eller homo. Han synes kanskje kravet om å være det ene eller det andre er litt tullete. Han føler seg ikke «i skapet» og er heller ikke redd for å bli «avslørt» som homo. Han er heller ikke en frustrert heterofil mann som er lei av sex med damer eller en hetero fyr som ikke har dametekke. Faktisk så synes mange damer det er sexy at typer har et så avslappet forhold til sin seksualitet, så på en måte kan man si at han faktisk trekker damer fordi han ikke er redd for å ha sex med menn.
 

Bare et skalkeskjul?


Hvorfor har denne type seksualitet dukket opp?

Det er kanskje lett å lene mot en forklaring om at en del unge menn trenger å unnskylde sine homoerotiske eventyr bak en merkelapp der det ikke står «bi» eller «homo». Det er en kjensgjerning at mange homofile menn synes det er utfordrende at noen menn sier de er bifile, de er jo «egentlig bare homofile menn som ikke har bestemt seg ennå».

Samtidig så har det lenge vært en trend at en del unge mennesker født like før tusenårsskiftet har fått seg såkalte knullekompiser der kjønn ikke har vært så viktig. Hvorvidt en så avslepen innstilling til seksuelle forbindelser er sexpositivt eller ikke, kan kanskje diskuteres, men de seksuelle skillelinjene har blitt mer flytende, noe som kanskje kan ha ryddet grunnen for «for det meste hetero»-gutta.

Det som er sikkert er at dersom man blir litt mindre opptatt av å presse folk inn i seksuelle bokser der man må være enten det ene eller det andre, så vil det kunne føre til et mer sexpositivt samfunn der man ikke er så opptatt av andres seksualitet, men kanskje fokuserer på sin egen lyst, nytelse og glede.

Hva tenker du om saken. Vi hører gjerne dine synspunkt. Send oss din tilbakemelding på DENNE LINKEN

 

Relaterte artikler