Maskulin og feminin?
Maskulin og feminin? | Også innenfor homofile forhold gjelder heteronormative rollefordelinger der det kan være svært skjevt fordelt med hensyn til hvilke roller de to i paret har i hjemmet. | © NTB/Scanpix

Hetero homoer og heteromenn som ser på menn

Skrevet av: Sveinung Stoveland

Publisert:
Sist oppdatert:

Også hetero menn reagerer på bilder av nakne menn uten nødvendigvis å være homoseksuelle, og homofile er mer "hetero" enn de kanskje tror - i alle fall når det gjelder roller i et forhold.

Heterofile menn «homo» i pupill-forsøk
 
Pupiller utvider seg når man ser bilder av seksuell karakter, men kan dette avsløre forsøkspersoners legning, lurte Robert J. Snowden ved Cardiff Universitet på.

I undersøkelsene som fulgte lot han menn og kvinner se bilder av nakne og påkledde menn og kvinner.

Forsøkspersonene representerte både heterofile, bifile og homofile. Det viste seg at også heterofile menn fikk utvidede pupiller av å se nakne menn.

Faktisk fikk alle grupper mer utvidede pupiller av nakne menn enn av nakne kvinner.

Homo-mobbing gir varige problemer

Homofile menn har oftere psykiske problemer enn heterofile. Forskere ved Torontos Universitet ville finne ut om dette hadde sammenheng med tidlige opplevelser i livet.

De fant ut at det var en klar sammenheng.

Homofile og biseksuelle menn som hadde psykiske problemer som voksne hadde hatt opplevelser med mobbing og homohat-episoder. Mye av mobbingen skyldes at homofile barn oppfattes som litt uvanlige og ikke passer inn i den maskuline normen.

De skiller seg med andre ord ut i en periode hvor det er viktig å oppleve at man passer inn og aksepteres.
Forskerne mener det gir dem en utsatt minoritets-status i oppveksten. Dette gir alvorlige konsekvenser som negativt selvbilde og psykisk stress helt inn i voksenlivet.
Forskerne foreslår terapi for homofile voksne med slike erfaringer, for å motvirke psykiske problemer.
 
Hetero-stereotypier også i homoforhold
 
James P. Ravenhill ved Universitetet i Sussex har undersøkt om det er slik at britiske homofile menn oppfatter den som er den aktive parten som mer maskulin.
 
Rollemønsteret med at den som penetrerer er mannen i forholdet stammer fra det heterofile forholdet mellom mann og kvinne.
 
Forskeren kaller det maskulinitets-hegemoni hvor mannen er den dominante i forholdet.
 
Ravenhill fant ut at parene ofte hadde en slik rollefordeling hvor en var den maskuline og den andre den feminine parten, fordi den ene var den som penetrerte.
 
Disse personene anså også mannen for å være sjefen i heterofile forhold mellom mann og kvinne.
 
I forhold hvor en eller begge så seg selv som «versatile», eller «begge deler», hadde disse personene et mer balansert kjønnssyn på maktforholdet mellom menn og kvinner, maskulint og feminint.

Undersøkelsen «It Takes a Man to Put Me on the Bottom» er publisert i Journal of Sexual Research.
 
 
 

Relaterte artikler