Tatt på fersken!
Tatt på fersken! | Hva svarer du når barnet ditt fersker deg og din partner i full sexaktivitet? | © MNStudio, Shutterstock, NTB scanpix

- Mamma og pappa, hva holder dere på med?

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Hva gjør du når ungen står ved sengekanten mens du og din kjære viser hverandre litt kjødelig oppmerksomhet? 

«Leker dere i senga, får jeg være med?»

Det er kanskje ikke akkurat det spørsmålet du ønsker å høre fra din lille datter eller sønn, mens du og ektefellen er i ferd med å ha heftig sex.

En kjapt lite surf på internett og du finner massevis av historier om foreldre som er blitt «ferska» av ungene.

Enten historiene er ekte eller livlig fantasi, så bærer de aller fleste preg av at det nesten er som verdens undergang å regne dersom avkommet får se at foreldrene elsker og er glad i hverandre.

Mange av foreldrene kommer med råd eller forteller hva de selv gjorde da de plutselig skjønte at de hadde tilskuere.

Svært mange kommer med forslag til gode unnskyldninger, at mamma og pappa kilte hverandre, at de lekesloss, at mamma hadde mareritt eller at mamma blåste (!) på tissen til pappa fordi han hadde vondt.

Andre kommer med gode råd om at man slett ikke skal tro at barna sover, at man ikke skal være for høylytt eller at man skal planlegge og ikke være for impulsiv.

Ikke akkurat de mest sexpositive rådene som øker lysten til å gripe muligheten, for å si det sånn.

Sexolog Margrete Wiede Aasland svarte for en tid tilbake på spørsmål fra foreldre om barn og unges seksualitet, og et av spørsmålene var som følger:

«Vår datter på fem år kom inn på soverommet mens jeg og min kone hadde sex. Min kone var i ferd med å få orgasme og var ganske høylytt. Vår datter ble forskrekket og løp ut med en gang. Hva skal vi fortelle henne?»
 
Aasland svarte følgende:

«Det går fint an å avbryte når barn kommer inn på soverommet, og kanskje lurte deres datter på hva som skjedde med mamma siden hun lagde så mange uvante lyder.

Si gjerne: «Oj, nå ble du visst forskrekket, mamma og pappa er så veldig forelsket og kåte noen ganger og får så lyst til å være ekstra nær hverandres kropper, og da ligger vi med hverandre og lager noen ganger uvante lyder. Og vi gjør det fordi vi synes det er godt og deilig begge to.

Sånn gjør voksne sammen noen ganger fordi de liker det og det er godt. Det var ikke meningen at du skulle bli forskrekket, unnskyld, vi glemte oss litt bort – det kommer kanskje til å skje igjen at du hører det, og da skal du vite at det er sånn mamma og pappa gjør sammen noen ganger fordi vi er kjærester.»

Med andre ord – sannheten slår det meste også når det kommer til sex og seksualitet. Dette har også flere foreldre fått med seg, og mange av rådene på nett går ut på å være ærlige med barna og fortelle dem hva som foregår.

Informasjonen må selvsagt være alderstilpasset. Dersom barnet er for lite til å skjønne hva som egentlig foregår, er det greit å ikke bli for komplisert i forklaringen. Og er gutten eller jenta så gammel at han eller hun meget godt skjønner hva som er på gang, så er det kanskje ikke teknisk informasjon som er løsningen. Da er det kanskje på tide med «en prat» der mor og far også er ærlige om at dette kanskje var litt kleint, men at man slett ikke skammer seg og at sex faktisk er noe positivt.

Skam avler skam, og dersom foreldrene reagerer med skam så smitter dette fort over på barna.

I de fleste kulturer er det nå en gang slik at det å se og høre at ens egne foreldre ha sex ikke er en særlig kul greie. Det kan være både flaut og beklemmende for både foreldre og barn, men lettere ubehag og rødming er noe helt annet enn følelsen av skam og usømmelighet.

Flere foreldre forteller om hvordan de har satt seg ned og snakket «voksent» med sine barn, og understreket at «nå vet dere i det minste at mor og far er glade i hverandre» og «det er faktisk viktig med god sex i et godt ekteskap».

Etter å ha blitt tatt på fersken så kan det være en god idé å gi barna tid og rom til å stille spørsmål. Ofte kan det være nyttig å spørre barna om det er noe de lurer på. Mange foreldre vil kanskje unngå akkurat dette, fordi det kan jo faktisk hende at poden eller vesla faktisk spør – og da må man svare.

Det er uansett best å svare – for barna har sikkert ett og annet de lurer på – og dersom de ikke får svarene fra foreldre eller andre de stoler på, ja, så stiller YouTube og Google mer enn gjerne opp – og det er ikke sikkert de har svarene som barna fortjener og trenger.

Eller som Margrete Wiede Aasland så treffende svarte pappen som søkte råd hos Cupido:

«Kjøp en krok og sett på døren eller lås når dere skal ha sex, så slipper dere å få uventet besøk når dere skal nyte hverandre og seksualiteten dere har sammen.»

Så kanskje det var det beste rådet likevel – det enkleste er noen ganger det beste.

Har du blitt tatt på fersken? Del din historie med oss! Hva tenker du for øvrig om saken. Vi hører gjerne dine synspunkt. Send oss din tilbakemelding på DENNE LINKEN

 

Relaterte artikler