Barn som begår overgrep

Publisert:
Sist oppdatert:

Studier av unge overgripere viser at sannsynligheten for gjentagelse er liten.

Eksperter og forskere diskuterer hvorvidt barn som begår seksuelle forbrytelser kan holdes ansvarlig eller ei, og i hvilken grad det skal være aktuelt å kunne registrere svært unge overgripere i registre for seksualforbrytere.

I USA har slike registre vært praktisert siden midten av 90-tallet, og loven krever at de som er registrert plikter å gjøre seg til kjenne og informere omgivelsene og naboer om at de er registrert som overgriper.

Målet er å beskytte barn, men mange av personene i disse registrene har selv vært barn når de har begått overgrep. I storparten av amerikanske stater som er med i ordningen er aldersgrensen for å kunne blir registrert i slike registre bare 14 år.

En ny rapport som er publisert av menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch påpeker at det å registrere unge sexforbrytere kan virke mot sin hensikt og være mer skadelig for barn enn det vil hjelpe. De krever at amerikanske myndigheter endrer praksis.

Elizabeth Letourneau, som er forsker og professor ved Bloomberg Bloomberg School of Public Health sier til nyhetskanalen BBC at studier av unge overgripere viser at sannsynligheten for gjentagelse er liten.

– Praksisen med å registrere og informere om de unge overgriperne er basert på antagelser som ikke har rot i virkeligheten, sier hun.

 
  Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Barndom
Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Relaterte artikler