445491082
445491082 | © Yuriy Golub / Shutterstock / NTB scanpix

Vonde sirkler

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Barn som vokser opp i skilsmissefamilier har en økt risiko for selv å bli skilt, med den helserisiko dette innebærer både for seg selv og sine barn.

Lederartikkel i Cupido 4/2015

Det er ikke bare smertefullt, det kan også være invalidiserende, når kjærligheten mellom to mennesker visner til de grader at de ikke lenger orker å være i samme hus.
 
Det kan gå på helsa løs, ikke bare for paret selv, men også for barna deres. Og nyere forskning har også vist at barn som vokser opp i skilsmissefamilier har en statistisk sett økt risiko for selv å bli skilt fra en kommende partner med den helserisiko dette innebærer både for seg selv og sine barn.
 
Altså: Vondt i kjærligheten kan bli kimen til en vond sirkel, hvis det da ikke allerede er en vond sirkel som ble kimen til vondt i kjærligheten.
 
Skulle en tro at lett tilgjengelig førstehjelp og profesjonell oppfølging ville gjøre godt for folkehelsa?

45 prosent av alle inngåtte ekteskap går i oppløsning. Ingen kjenner andelen for samboende. Det er i alle fall snakk om nær sagt halvparten av Norges befolkning som i løpet av livsløpet opplever et familiebrudd. Skulle en tro helsevesenet var mobilisert for å møte folk som trenger samlivshjelp for å unngå helsekrise? Skulle en tro at lett tilgjengelig førstehjelp og profesjonell oppfølging ville gjøre godt for folkehelsa?
 
En skulle vel det.
 
Men er det slik?
 
Nei. Helsevesenet er ikke beredt, og er enda mindre beredt hvis en av partene skulle finne på å nevne at samlivskrisa kan ha sammenheng med et frustrerende eller ødeleggende seksualliv, slik det ofte er, hevder den danske sexologen og familieterapeuten Inger Bugge. Hun erfarer at folk som søker hjelp hos en psykoterapeut løper en stor risiko for å bli henvist til lege fordi terapeuten ikke er kvalifisert for sexterapi, og at par som oppsøker lege blir undersøkt for mulige somatiske sykdommer fordi legen heller ikke har så mye kunnskap om sex og er enda mindre flink til å snakke om det, eller rett og slett henviser til en psykoterapeut.
 
Værsågod. Les Inger Bugges «Vondt i kjærligheten»! Du finner den på side 14.

 
Les også:
Vondt i kjærligheten
Hvem har lyst til å ha sex med en man er sint på? Eller med en som alltid kjefter fordi du ikke tar din del av de huslige pliktene?Les flere lederartikler
i Cupido!
 
  • Søkeord:
  • Par

Relaterte artikler