220778029
220778029 | © Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Avkriminalisering

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Det er igjen på tide å minne om at det finnes gode erfaringer fra andre lands avkriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Aftenposten 11. juli 2016
 
Får støtte fra moderpartiene
Stortingsrepresentanter fra H, V og Frp støtter ungdomspolitikerne som vil fjerne forbudet mot å kjøpe sex.
Aftenposten 12. juli 2016


Lederartikkel i Cupido 1/2016:

«Avkriminaliseringen av prostitusjonen har virkelig gitt oss rettigheter. Vi er ikke lenger usynlige folk. Vi er virkelige mennesker, og hvis vi blir angrepet, har vi retten til samme beskyttelse som hvem som helst andre. Jeg må si at når loven ble endret, så ble det et skifte, alt ble lettere fordi du kan bare ringe politiet og melde i fra, vet du, og de er der på et blunk!».

Dette er svaret en av sexarbeiderne (Cilia, som arbeider utendørs) gav forskerteamet fra Universitetet i Otago i New Zealand på spørsmål om hvordan den nye loven som tillater prostitusjon har påvirket hennes liv. Før 2003 mente de fleste prostituerte at de var uten rettigheter, nå sier kun åtte prosent av dem som trekker på gata det samme.

Av de nesten 800 sexarbeiderne som ble spurt, svarer hele 92 prosent at de nå har arbeidstakerrettigheter, og 94 prosent at de har andre lovfestede rettigheter og helserettigheter. De som jobber innendørs, privat eller i et bordell mener de har mer rettigheter enn dem som jobber ute.

Det er igjen på tide å minne om at det finnes gode erfaringer fra andre lands avkriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester. Omtalen av erfaringene fra New Zealand, som du nå nettopp har lest, er fra Cupido 2/2010.

I denne utgaven av Cupido finner du også erfaringer fra New South Wales i Australia der sexarbeid ble avkriminalisert i 1995 som resultat av avsløring av omfattende korrupsjon i politiet.

Avkriminaliseringen ryddet opp i lovverket og regulerte sexarbeidet gjennom standard arbeidslivslovgivning.

Erfaringene viser at avkriminaliseringen av sexarbeid har bidratt til sikrere sex og færre tilfeller av kjønnssykdommer, forbedret HMS (helse, miljø og sikkerhet) for de prostituerte og ingen kjente tilfeller av organisert kriminalitet i forbindelse med yrkesutøvelsen.
 

Les også:
Når sexarbeid blir lovlig
Prostituert i New Zealand: «Før var sexarbeiderne hjelpesløse. Det var ikke så lett å be om politibistand når du gjorde noe som var ulovlig.»

20 år med lovlig sexsalg
New South Wales avkriminaliserte sexarbeid i 1995 og har ingen kjente tilfeller av organisert kriminalitet knyttet til yrkesutøvelsen.

Økende vold mot prostituerte
Etter tre år med sexkjøpsloven: Prostituerte i Oslo opplever mer vold og  føler seg i høyere grad kriminalisert.

Sexkjøpslov med dårlig effekt
Sverige kriminaliserte kjøp av seksuelle tjenester i 1999. Analyse viser at loven ikke har virket etter intensjonen.


Når kvinner blir sexturister
Det er Vestens kvinner som er det store innen langsiktig sexturisme!


Menn som tar seg betalt
Menn har prostituert seg – opp gjennom tidene – akkurat som kvinner har gjort.Prostitusjon eller arbeid?
Endelig en bok om norsk prostitusjon til å bli klok av.


Les flere lederartikler
i Cupido!
 

Relaterte artikler