Elena Jeffreys, leder av australske «Scarlet Alliance», fotografert på barrikadene under en demonstrasjon foran operaen i Sydney i 2010. | © Greg Wood/Afp/NTB scanpix

20 år med lovlig sexsalg

Publisert:
Sist oppdatert:

New South Wales i Australia avkriminaliserte sexarbeid i 1995 og har ingen kjente tilfeller av organisert kriminalitet knyttet til yrkesutøvelsen.

New South Wales fjernet politiet som kontrollenhet, ryddet opp i lovverket og regulerte sexarbeidet gjennom standard arbeidslivslovgivning.

Scarlet Alliance, som er den australske organisasjonen for sexarbeidere, la på WAS-konferansen i Singapore i juli frem sine erfaringen med legaliseringen. Alliansen har samlet inn erfaring fra nasjonale fora, arbeidsgrupper og undersøkelser.
 
Avkriminaliseringen har bidratt til sikrere sex, færre tilfeller av kjønnssykdommer og forbedret HMS (helse, miljø og sikkerhet).

Resultatet viser at avkriminaliseringen av sexarbeid har bidratt til sikrere sex og færre tilfeller av kjønnssykdommer, forbedret HMS (helse, miljø og sikkerhet) for de prostituerte og ingen kjente tilfeller av organisert kriminalitet i forbindelse med yrkesutøvelsen.

Scarlet Alliance mener derfor at avkriminalisering av sexarbeid er den optimale modellen, og finner støtte i flere FN-råd. Spesielt fremheves arbeidet mot spredning av HIV og bedre menneskeretter for sexarbeiderne.

 
Les også:
Når sexarbeid blir lovlig
Prostituert i New Zealand: «Før var sexarbeiderne hjelpesløse. Det var ikke så lett å be om politibistand når du gjorde noe som var ulovlig.»

Avkriminalisering
Det er igjen på tide å minne om at det finnes gode erfaringer fra andre lands avkriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Relaterte artikler