Chlamydia trachomatis, én av fire klamydia-bakterier. | © Shutterstock/NTB scanpix

Klamydia

Skrevet av: Olafiaklinikken

Publisert:
Sist oppdatert:

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Dette er én av flere infosider om seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som Cupido publiserer i samarbeid med Olafiaklinikken i Oslo.

Klamydia er en SOI forårsaken at bakterien Chlamydia trachomatis. Denne bakterien trives i slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm og kan føre til betennelse i disse organene. Bakterien kan også fremkalle infeksjon i øyets slimhinner. Hos kvinner kan klamydia skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til sterilitet og kroniske underlivssmerter. Det er derfor viktig å oppdage og behandle infeksjonen i tide.
 
Mycoplasma
Mycoplasma er en bakterie som ble oppdaget for få år siden. Den forårsaker samme plager som klamydia og kontrolleres i samme test.
 
Hjemmetest
Det er nå mulig å bestille utstyr slik at du kan ta en hjemmetest for klamydia og mycoplasma.
 
Bestiller du fra Olafiaklinikken i Oslo, mottar en diskré konvolutt med nødvendig informasjon og utstyr til selvtesten. Svarkonvolutt er vedlagt, men du må betale gjeldende i returporto. Du kan selvsagt komme innom klinikken og levere prøven i ekspedisjonen.

Klinikken bruker samme laboratorium og samme testemetode som andre sykehus og helseinstitusjoner i Oslo-regionen. Fra klinikken mottar prøven din kan det ta inntil to uker før du får svar tilbake.
 
Her er link til bestilling av hjemmetest:

 
Høyest blant unge
Både blant kvinner og menn var andelen med positiv klamydiaprøve høyest i aldersgruppen 15-19 år.
 
Hvem får klamydia og mycoplasma?
Alle som har sex uten kondom har risiko for å få klamydia.
 
Hvordan smitter klamydia og mycoplasma?
Den vanligste grunnen er gjennom samleie uten bruk av kondom eller kondomsprekk.
 
Inkubasjonstid
Tiden det tar fra du blir smittet til sykdommen kan påvises i en prøve er cirka syv dager. Tas prøven tidligere kan du ikke stole på resultatet, og du kan likevel være smittet uten at testen fanger det opp. Derfor bør du ikke ta prøven før tidligst syv dager etter ditt siste ubeskyttede samleie.
 
Symptomer
De fleste har ingen plager selv om de er smittet.
 
Kvinner kan få forandret utflod eller få litt blødning ved samleie eller mellom menstruasjonene. Dersom bakterien sprer seg til egglederne, kan det gi smerter nederst i magen og feber. Da bør behandlingen skje raskt. Dersom en kvinne har klamydiainfeksjon når hun føder kan barnet få øyebetennelse og/eller lungebetennelse.
 
Menn kan få svie eller utflod fra urinrøret, utslett på penishodet og lette smerter i penisroten. Dersom klamydiainfeksjonen sprer seg til bitestiklene kan den gi infeksjon i pungen som da blir smertefull, rød og hoven.
 
Både kvinner og menn kan få svie ved vannlating, noe som lett kan forveksles med blærekatarr som er vanlig hos unge kvinner, men sjelden hos unge menn. I sjeldne tilfeller kan klamydia gi leddplager.
Undersøkelse
 
En urinprøve kan påvise klamydiabakterien hos menn og kvinner. Hos kvinner tas det en pinneprøve fra skjeden.
 
Behandling
Klamydiainfeksjon behandles med antibiotika. Det er viktig med seksuell avholdenhet en uke etter at behandlingen er påbegynt. Det er som regel ikke nødvendig med kontroll etter behandling.
 
Smittesporing
Klamydia er definert som en allmennfarlig sykdom som gir rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling. Leke/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smittesporing i den hensikt å få undersøkt og behandle andre seksualkontakter som kan være smittet.


 
Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Seksuelt overførbare infeksjoner
Kan ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at hvis man tar dem på alvor finnes det måter å beskytte seg på.
 
Herpes
Herpes har vært kjent i over 2000 år. Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt viruset igjen.

Gonoré
På folkemunne kalt «dryppert» – en infeksjonen som overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom.

Syfilis
Infeksjonen som en gang var nesten utryddet i Norge. Nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.
  • Søkeord:
  • SOI

Relaterte artikler