Folk lyver av kjærlighetsdop

Publisert:
Sist oppdatert:

Medlemmer av en gruppe er tilbøyelige til å lyve etter å ha inhalert «kjærlighetshormonet» oksytocin, viser en ny studie.

Dette er hormonet som flommer gjennom oss når vi binder oss til hverandre i grupper, og som kvinner opplever i store doser under barnefødsel og amming.

«Resultatet antyder at individer i tett sammenknyttede grupper er mer tilbøyelige til å lyve når gruppen nyter godt av det, enn når det kun er godt for individet,» skriver BBC News, som har gjennomgått en rapport fra PNAS Journal (Proceeding of the National Academy of Sciences of The United States of America).

I en oppgave med pengebelønning viste det seg at grupper som fikk oksytocin som nesespray løy signifikant mer enn de som gjorde oppgaven uten hormonpåvirkning. De løy også av og til, men mye mindre.

Den ledende forskeren, Shaul Shalvi fra Ben-Gurion-universitetet i Negev i Israel, sa at teamet hans var interessert i å finne ut hvor langt folk var villige til å gå for sine kjære.

«Resultatene våre indikerer at folk følte det rettferdiggjort å strekke de etiske reglene når uærligheten ga fordeler til folk de likte,» sa dr. Shalvi til BBC News.

Relaterte artikler