0001mo1o
0001mo1o | © Bulls

Kan utroskap forebygges?

Skrevet av: Trine Huseby

Publisert:
Sist oppdatert:

JA. Det går ikke an å sikre seg 100%, men det går an å begrense risikoen. Ofte er det slik at den som er utro, over tid ikke har fått dekket grunnleggende behov i parforholdet.

Hun eller han er gjerne ikke bevisst på det selv, men er kommet til et punkt hvor man er veldig klar for å få dekket disse behovene. Man er ekstra oppmerksom dersom en eller annen tilfeldig person skulle komme seilende inn i livet og ser ut til å kunne by på nettopp dette.

Det kan være noen som gir meg oppmerksomhet jeg ikke har fått på lenge, noen som viser meg respekt, noen som begjærer meg, noen som synes jeg er interessant eller som morer seg sammen med meg. Man tror man «faller for» dette mennesket og blir hodestups forelsket.

Det som ofte skjer, er at man «faller for» å få dekket behovene som ikke har vært dekket på lenge. Det kan føles som om brikken i puslespillet faller på plass. At det var nettopp denne personen som representerte kilden til å dekke behov, kan vise seg å være veldig tilfeldig.

Konklusjonen er at det oppstår sjeldnere behov for å involvere seg med en annen, dersom man får dekket sine grunnleggende behov i forholdet man er i.
 
Vi snakket om hvordan de viser hverandre kjærlighet. Og om hvordan de skulle ønske de kunne gjøre det.

Med denne innsikten kan man få til mye på egen hånd. Noen oppsøker profesjonell hjelp. Et par jeg snakket med, gjorde nettopp det. Vi snakket om hvordan de viser hverandre kjærlighet. Og om hvordan de skulle ønske de kunne gjøre det. De sa det var enklere når en tredje part styrte samtalen. Mannen svarte at han føler hun er glad i ham når hun viser ham kjærtegn. Jeg ba ham utdype. Hun satt og lyttet og viste oppriktig interesse for hans synspunkter.

«Sex’en fungerer fint, egentlig. Jeg synes fortsatt hun er flott. Jeg tenner fortsatt på henne.»

«Så bra! Hva slags kjærtegn er det du tenker på? La henne få vite det.»

«Hun kunne kanskje kledd seg litt mer utfordrende. Hun er veldig opptatt av å kle seg og pynte seg og hun er alltid fin, det er ikke det. Men hun kunne vært litt mer utfordrende. Og så kunne hun tatt litt mer initiativ, sånn at det ikke alltid er jeg som må gjøre det. Hun kunne ta initiativ når hun har lyst.»

«At hun overrasket deg og kom og sa at nå er jeg klar?»

«Ja!»

Jeg fortalte om et annet par, der mannen fikk en overraskende tekstmelding på vei hjem: «Baker boller. Skal vi ta en runde når du kommer hjem?» Da han kom hjem, satte hun siste brett på benken, kun iført undertøy og forkle.
«Det hadde han likt,» kommenterte kvinnen jeg snakket med.

«Ja.» Mannen smilte. «Men det trenger ikke være så voldsomme greier. Men når man har vært sammen lenge, så har det lett for å bli det samme. Kanskje litt mer spontant?»

 
Trine Huseby er samlivsterapeut og arrangerer blant annet «Kjærestehelger» eller parterapi på Sundvolden Hotel (trinehuseby.no).
 

Les også:
10 eksperttips
for utvikling av bedre sex i samlivet

Hva partnere i parforhold bør gjennomgå sammen for bedre å lære hvordan og hvorfor lyst oppleves ulikt.

Vondt i kjærligheten
Hvem har lyst til å ha sex med en man er sint på? Eller med en som alltid kjefter fordi du ikke tar din del av de huslige pliktene?


Det motsatte av å være utro
Swingerne har lært seg å planlegge for å få mest mulig seksuell nytelse og tilfredsstillelse under et treff. Swinging-forsker gir gode råd.


Digitalt utroskap -
eller uskyldig tidsfordriv?

Har DU tatt «sextech-praten» med partneren din? Har dere snakket om hva som er akseptabel på nettet, på sosiale medier, på sms?

Tryggheten kan ruinere sexen
Det er ikke gitt at godt samliv og sterk kjærlighet fører til mer lykke i senga. For mye trygghet og nærhet kan være ødeleggende.


Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler