Forhudens utvikling
Forhudens utvikling | Illustrasjonen gjengis med tillatelse fra circumcisiondecisionmaker.org. | © circumcisiondecisionmaker.org

Fra Cupido Arkiv: Nyttig å vite om forhuden

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Med støtte i et nordisk barnemedisinsk fagmiljø og med henvisning til FNs barnekonvensjon, foreslo barneombudene i de nordiske landene i 2013 aldersgrense for omskjæring av gutter.

Forslaget møtte heftig motstand og i debatten som fulgte ble både hygieniske, smitteforebyggende, kulturelle, religiøse, likestillingsmessige og juridiske forhold trukket inn. Men ingen nevnte de seksuelle. Det er åpenbart på tide å se nærmere på forhudens funksjon og dens betydning for seksualiteten.
 

FOR ORDENS SKYLD: Også kvinnens klitoris har hode og forhud. Men i denne artikkelen er det mannens attributter det handler om.

 
Forhudens funksjon
For å forstå forhudens funksjon og betydning er det mest fruktbart å begynne med penishodet (glans penis) som er rikelig utstyrt med sensitive sanseorganer og kjertler som avsondrer viktige sekreter.
 
I penishodets nedre kant, der hodet er på det tykkeste, sitter talgkjertler som produserer en naturlig fuktighetskrem som gjør de ytre lag av huden til penishodet mykere og mer elastiske.
 
Penishodets overflate er videre utstyrt med kjertler som produserer slim som gjør huden glatt og beskytter mot rifter og bakterier. Slimkjertler finnes også i urinrøret og på innsiden av forhuden.
 
Det hersker ingen tvil om at viktige oppgaver for forhuden er å skape gunstig klima for produksjon og beskyttelse av disse sekretene, bidra til god glid, hindre at huden på penishodet tørker og blir for tykk , og forebygge irritasjon, infeksjon og friksjonsskader.
 
Det er sannsynlig at kjertler i forhuden også er en kilde for dunster som ved ereksjon, bevisst eller ubevisst, virker opphissende for partneren.
 
Fokus på strengen
De viktigste nytelses- og orgasmetriggende områdene i penis er strengen (frenulum) som er festet til penishodet, og det deltaformede vevsområdet som sammen med strengen forbinder penishodet med forhuden. For øvrig er både penishodets overflate og huden på innsiden av forhuden erogene områder som i noe varierende grad medvirker til tenning og nytelse.
 
I enkelte undersøkelser legges det vekt på at det i tuppen av forhuden er en spesielt høy forekomst av sensorer, og at disse helt eller delvis kan ha andre funksjoner enn sensorene i penishodet. Men vi har ikke funnet noe entydig svar på spørsmålet om hvilke signaler hjernen måtte formidle etter å ha bearbeidet budskap fra de ulike typene av sensorer.
 
Fokus på orgasmen
En dansk undersøkelse publisert av engelske Oxford University Press i 2011 antyder imidlertid at omskårne menn opplever hyppige orgasmeforstyrrelser noe oftere enn ikke-omskårne menn. Undersøkelsen er interessant fordi den lokaliserer potensielle problemer hos menn til orgasmen uten å finne forskjeller når det gjelder andre funksjoner, for eksempel ereksjonsevne, utholdenhet og sædavgang.

Den er også interessant fordi den omfatter omskårne menns kvinnelige partnere som rapporterer om orgasmeforstyrrelser og smerte ved samleie noe oftere enn partnere til ikke-omskårne menn.
 
Andre undersøkelser konkluderer med at det ikke kan påvises at medisinsk omskjæring av gutter og menn har negativ effekt på seksuelle funksjoner, følsomhet og tilfredsstillelse, men i enkelte forskningsmiljøer diskuteres om det kan være av betydning for orgasmefunksjonen om gutten omskjæres før eller etter at forhuden har løsnet fra penishodet.
 
Forhudens utvikling
I den aller første fasen av fosterstadiet er guttens penis formet som en liten knopp. Åtte uker etter unnfangelsen begynner forhuden å gro over penishodet som etter seksten uker er fullstendig dekket. På dette stadiet deler forhuden og penishodet et tynt hudlag som fusjonerer de to strukturene.
 
Ved fødselen og i den nærmeste tida etter fødselen er forhuden vanligvis fortsatt sammensmeltet med penishodet, en tilstand som skaper beskyttelse ved utvikling av slimhinner og forebygger irritasjon og infeksjon som kan forårsakes av avfallsstoffer og salt i urinen, og i nyere tid tilsetningsstoffer i bleier.
 
Etter hvert slipper forhuden og penishodet taket i hverandre i en naturlig prosess som i tid kan variere sterkt fra barn til barn. Forhuden kan være løsnet allerede ved fødselen, men vanligvis skjer det i løpet av aldersspennet mellom ett og fire år. Det er heller ikke unormalt at det først skjer i løpet av puberteten, og det kan også skje i tidlig voksenalder. Noen gutter og menn har så trang forhud at de må ha medisinsk hjelp for å løsne forhuden fra penishodet.
 

ADVARSEL: Foreldre eller andre må ikke fristes til å hjelpe gutten med å trekke forhuden tilbake. For tidlig tilbaketrekking vil være smertefullt og kan føre til infeksjoner, skader og funksjonsforstyrrelser. Det er gutten selv, og bare han, som skal være den første til å trekke forhuden tilbake.


Tidspunktet for når forhuden løsner kan blant annet være avhengig av hvor tidlig gutten begynner å utforske sin egen penis og tilfredsstille seksuelle lyser.
 

 

Glidemekanismen
Når mannen under samleiet beveger sin penis frem og tilbake inne i skjeden, vil også forhuden bli trukket frem og tilbake over penishodet. Siden penishodet også beveger seg i sin egen forhud, utnyttes de erogene områdene i penis maksimalt. Kvinnens naturlige lubrikasjon forbrukes i lavere grad enn ved samleier der mannens penis mangler eller har utilstrekkelig forhud og både penishodet og skjeden beskyttes bedre mot irritasjon og infeksjon.
 
Glidemekanismen som bidrar til optimal nytelse for begge parter ved samleiet, legger også til rette for behagelig masturbering uten bruk av eksterne glidemidler.
 
Forhudshygiene
Skal det gjøres rent under forhuden? Ja, men ikke før den har løsnet fra penishodet.
 
Lege og androlog Ken Purvis nevner som eksempel i boka From Boys to Men noen mødres uimotståelige trang til å forhudsvaske sine smågutter, spesielt hvis de oppdager at det tyter ut et hvitt sekret fra forhudsåpningen. Han minner om at sekretet er den beste penishoderenseren som finnes på markedet. Det beskytter mot bakterier og er penisens egen antiseptiske vaselin som er viktig for den naturlige skilsmissen mellom forhuden og penishodet. Renhold under barnets uutviklede forhud innebærer alltid en risiko for skader i vevet.
 
Når forhuden etter en naturlig utvikling har løsnet fra penishodet, og ostemassen som samler seg under forhuden begynner å lukte, vil det være på tide å innprente gutten god forhudshygiene hvis han ikke i tide finner ut av det på egenhånd. Hygienereglene er de samme som anbefales for voksne menn:
 

ADVARSEL: Vask ikke med såpe! Vask med lunkent, rent vann! Hvis det enkelte ganger likevel brukes såpe, skal såpen være mild. For mye vask kan i det hele tatt få negative følger fordi det kan fjerne den naturlige smegmaen som beskytter penishodet mot uttørring og føre til irritasjon, sår, infeksjoner og allergiske reaksjoner.

 
Forhuden har en naturlig sykdomsforebyggende funksjon, men mangelfull pleie kan forårsake utvikling av bakteriekulturer, og bidra til overføring av seksuelt overførbare infeksjoner.
 
Evolusjon og konklusjon
Forhuden har sannsynligvis dannet et beskyttende lag over penishodet gjennom primatenes (delgruppen av pattedyr som omfatter, mennesker og aper) 65 millioner år lange historie. Det antas at forhuden i løpet av menneskeslektens relativt korte historie på 2,5 millioner år, i forplantningens tjeneste har tilpasset seg menneskets samleieatferd, og at den moderne mannen dermed drar nytte av et evolusjonsmessig fortrinn i forhold til andre primater.
 
I et slikt perspektiv, og siden det heller ikke ser ut til å finnes holdbare medisinske indikasjoner som støtter et behov for å omskjære en naturlig utviklet forhud, er det ikke overraskende at Den norske legeforening i en uttalelse i slutten av mars i år mener at rituell omskjæring av gutter ikke bør være en oppgave for det offentlige helsevesenet.
 

 

Les også:
Ingen kniv før 18-årsdagen?
Den danske legeforeningens etiske utvalg har ennå ikke bestemt seg for om de støtter et forbud mot omskjæring av barn og unge under 18 år.

Historien om en hudfolds
være eller ikke være

Om ikke før, ble omskjæring av gutter et kontroversielt tema da grekere og jøder møttes i antikkens nakenkulturer.

Omskjæringssmerte og autisme
Forskningsprosjekt viser at gutter som omskjæres har 46% forhøyet risiko for å utvikle autisme.


Nytelsesfull sex -
selv etter kvinnelig omskjæring

Til tross for smertefulle innegrep med helserisiko, kan de de største sexproblemene oppstå på grunn av vestlige fordommer.


 Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Barndom
Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Livssyklus / Ungdom
Tid for realisering av muligheter - med risiko for forspilte muligheter.


Mannens seksualitet
Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler