Bulls_WWF00934web-w
Bulls_WWF00934web-w | © Bulls

Problemfyldt etter fødselen

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

En tredjedel av parene opplever at deres seksuelle relasjon blir dårligere og mer problemfylt etter en fødsel.

En fødsel blir sett på som den største psykiske, sosiale og fysiske endringen i et pars liv, så det er klart at den også virker inn på sexlivet!
 
En tredjedel av parene opplever at deres seksuelle relasjon blir dårligere og mer problemfylt i forbindelse med en fødsel, ifølge forskeren Kirsten von Sydow. Hun har gjennomgått all engelsk og tysk forskning om seksualitet før, under og etter fødselen, og har senere selv fått bekreftet funnene ved egne spørreundersøkelser. Resultatet er ikke akkurat oppløftende.
 
83 prosent opplever seksuelle problemer
Etter tre måneder etter første fødsel sier så mange som 83 prosent av kvinnene at de opplever seksuelle problemer. Etter et halvt år, sier fremdeles 64 prosent det samme. Før graviditeten er det kun en tredjedel som har seksuelle problemer.

Bare 14 prosent av kvinnene og 12 prosent av mennene oppga at de overhodet ikke hadde seksuelle problemer i forbindelse med svangerskap og nyfødt barn.

Så mange som en fjerdedel forteller at de overhodet ikke hadde glede av samleie det første året etter fødselen.
 
I undersøkelsen er det tre elementer som stikker seg ut når det gjelder de seksuelle problemene i parforholdet:
 • Mennene vil gjerne ha tidligere og mer sex enn kvinnene.
   
 • Kvinnene har problemer med at de ikke føler seg tiltrekkende. Når kvinner føler seg mindre attraktive, har de også mindre lyst på sex.
   
 • Mange kvinner sliter med det fysiske etter fødselen. Smerter er en hindring.

Studiet viser også at selv seks til tolv måneder etter fødselen er den seksuelle responsen redusert hos 40 – 50 prosent av mødrene. Én av fem fedre opplever det samme!
 
Orgasme etter tre uker
Til tross for en del utfordringer kan det likevel virke som om en fødsel ikke lenger er til så stor hindring for et livlig sexliv; i nyere undersøkelser forteller så mange som 70 prosent av kvinnene at sex er godt og ønskelig allerede etter tolv uker. Dette forteller sexologen Woet Gianotten til Cupido.
 
Én av grunnene til den positive trenden kan være at de dyrker et sexliv som nødvendigvis ikke betyr samleie. Svært mange prøver nå ut sex uten samleie og penetrering, gjerne før det har gått tre uker etter fødselen. Rundt 20 prosent av kvinnene rapporterer å få orgasme innen det har gått 21 dager.
 
Flertallet av parene har kommet i gang med sexlivet, også med samleier, innen to måneder. På grunn av at begge foreldrene er utslitte etter fødselen og på grunn av at det nye familiemedlemmet krever såpass mye av dem har paret ikke så ofte sex som før, men det trenger ikke være dårligere for det.
 
En fjerdedel av dagens kvinner sier at sexlivet er blitt bedre og orgasmene er blitt sterkere etter fødselen. Spørsmålet er hvordan bli blant dem ...  
 
Samleie etter fødselene
Når begynner de nybakte foreldre begynner å ha samleie igjen?
 • Innen 3 uker etter fødsel  - 5 prosent
 • Innen 6 uker etter fødsel - 10 prosent
 • Innen 8 uker etter fødsel - 55 prosent
 • Innen 28 uker etter fødsel - 25 prosent
To år etter fødselen har de aller fleste par en samleiefrekvens omtrent som par i samme alder som ikke har barn, det vil si 1,2 ganger i uken. 

 
Både den nybakte mor og far opplever sterke psykiske endringer. Såkalt «fødselsblues» varer i én til to uker.


FRA CUPIDOS ARKIV
Samlivet etter fødselen
Tid for nye utfordringer som kan skape rikelig med både begeistring og bekymring. Vær beredt!
 

Relaterte artikler