Pubertet er tabu

Skrevet av: Dag Solberg

Publisert:
Sist oppdatert:

Hvorfor er voksne mennesker redde for ungdommens seksualitet. Og hvorfor er puberteten fortsatt langt på vei et tabu i en tid da våre yngste dynges ned med reklame som har klare seksuelle overtoner?

Gertrude Aigner har vært privatpraktiserende psykolog og sexolog gjennom en lang kvinnealder. Og hun reiser fortsatt rundt og holder foredrag for barna i den svenske skolen.

Hennes erfaring fra mange år som veileder er entydig: Fortsatt vegrer mange unge seg for å snakke om sin egen seksualitet, og fortsatt er de redde for å leve den ut. Framfor alt er det mange som møter taushet fra foreldrene på dette området.
 
Puberteten er som en revolusjon
– Puberteten er en revolusjon i de unges kropper. Og veldig ofte gjør det vondt. Men farlig er det ikke.
 
– Barn er seksuelle individer, sier Aigner. – Fysiologisk er det til og med slik – og vi vet ikke hvorfor – at puberteten kommer tidligere enn før. I Sverige har den gjennomsnittlige alderen for første menstruasjon sunket til 12 år. Og dette har skjedd på to og et halvt år. Skoleverket henger fullstendig etter i svingene når det gjelder barns seksuelle oppvåkning. Og jeg kan ikke tenke meg at det er annerledes i Norge, sier Aigner.
 
Mange er totalt uforberedt
– La oss ta jentene først, siden de er først ute. Når de får sin første menstruasjon, får de gjerne svettetokter, blir trøtte og ute av lage. Og vil ikke vite noe om sex.
 
– Guttene på sin side – og dette skjer altså fortsatt senere enn for jentene – aner ikke hva sæd er. De får hårvekst både her og der, og ingen forteller dem hvorfor. I skoletimene sitter de gjerne med jakka på, fordi brystene knopper seg og gjør vondt.
 
– Blir jeg jente nå, er det mange gutter som har spurt meg, sier Aigner. – Og ofte kommer ikke lærerne lenger enn at de forlanger at guttene skal ta jakkene av. – Våkn opp, er minn bønn til lærerne!
 
Tror du gutta vet hvordan de skal vaske pysjen sin?
Gertriude Aigner mener at barnas fysiske utvikling må tas på alvor. Og behandles ordentlig. – For eksempel vet de færreste gutter hvordan de skal vaske pysjamasen sin når de får ufrivillig sædutløsning. Det høres nesten banalt ut, men det er faktisk ganske viktig.
 
– Åpenhet er ikke bare stikkordet, men selve nøkkelordet. Men vi skal ikke mase på dem, sier Aigner:
 
Men de må også få være i fred med seg selv og hormonene sine
Gertrude Aigner er heller ikke redd for å gi barna rett i sin protest mot de voksne. Hun mener opposisjon mot foreldre er en viktig del av den seksuelle oppvåkningen.
 
– Husk at hormonene produseres aller mest på nattestid. Det er derfor ingen grunn til å være bekymret for at ungdommen er lenge oppe om kvelden og spiller dataspill, hører på musikk og leser bøker. De trenger den perioden av døgnet for å være i fred med seg selv og sine sammensatte og rare følelser. De trenger å utvikle sin nysgjerrighet på livet.
 
Kjærlighetsdikt i språkundervisningen
og menstruasjonssyklus i matematikken
Nei, vi skal ikke mase på dem, men selvfølgelig skal vi også undervise dem, sier Gertrude Aigner som oppfordrer skolen til å inkludere de unges seksualitet også i annen undervisning enn seksualundervisningen:

– I språkundervisningen bør man skrive kjærlighetsbrev og avskjedsdikt. I matematikken bør det regnes med menstruasjonssykluser, bind og tamponger.
 
 
Les mer fra intervjuet med Gertrude Aigner:
Tenner på mamma
– Det er ikke uvanlig at gutter får ereksjon når de koser med mamma. Det er viktig at mamma viser diskresjon.
 
Barn både hetero og homo
– Barn og ungdom spør ofte seg selv om de er hetero eller homo. De kan oppleve begge deler.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Pubertet
Blir din naturlige nysgjerrighet, lyst og glede møtt med positiv forståelse i puberteten, får du en kickstart på et godt seksualliv som voksen.

Relaterte artikler