Storting gummi
Storting gummi | © Lars Joakim Ringom

Gummikledd ­frigjører

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

I 30 år har Svein Skeid svingt pisken på vegne av lærhomser, gummifetisjister, SM-ere og hele spekteret av pervoer.

Svein Skeid slår i bordet med artikler, info-hefter, nettdebatt og seksualpolitiske ståsteder. Men han kjemper like gjerne for seksuell glede ved å leke selv. Han er Master og slave, gummimann og lærhomse, og en befriende ekshibisjonist.

– Jeg er en sint mann, sier Svein Skeid. Det er ikke så lett å få øye på aggresjonen mellom dype smilerynker og høye latterklukk. Tvert i mot treffer hans åpne ansikt og intense tilstedeværelse meg varmt i hjertet. Han sitter høy, kraftig og flintskallet med olajakke og skinnvest på den andre siden av cafébordet. Ser ut som en bastion. Men de stadige digresjonene og hendene som løper avslører ham som en søkende sjel. En lærhomse som flørter kokett, med ord og med meg.

Autoritet på ­lærhomseri
Svein Skeid er en mann som har hatt gummihanskene sine på mange taster. Han har skrevet inn menneskerettigheter for seksuelle minoriteter og sikrere sex i de fleste seksualpolitiske plattformer som finnes i Norge. I 30 år har han vært åpen med hvem han er og hva han tenner på. Jeg har lenge ønsket å få ham på to-mannshånd for å snakke om sex. Men litt skummelt er det å være sex-reporter overfor en som jeg tenker vet så mye mer enn meg om emnet. Blikket hans oser autoritet når emnet er sex.

Lurer litt på når jeg møtte Svein Skeid første gang? Jeg har kjent ham som ivrig debattant på nett-forum om SM, fetisjisme og Diagnoseutvalg. Har sett på ham som The Scandinavian LeatherMan, gjennom redaktørjobben i SLM-bladet. Kanskje første gang ansikt til ansikt var på et SMIA-møte om Pustekontroll? Eller så jeg ham som en ragende gummikledd frontfigur for lærseksjonen unde  en eller annen homoparade på 90-tallet?

Den første gangen jeg leste om Svein Skeid var nok i et 6-siders oppslag i VG sommeren 1991: Der ruvet Svein med sin livspartner Tore i gummiklær foran småbruket i Sørskogbygda i Elverum, med kua Lykkeros drøvtyggende i bakgrunnen.

– Etter den artikkelen har vi jo måttet være åpne, smiler Svein som fremdeles bor sammen med sin store kjærlighet. – Vi omgås alle i bygda, og jeg har til og med gått gummikledd på den lokale Kiwien.

Selv om han ikke ser slik ut, så har Svein vært mye sint. Han snakker høyt og fort om manglende forståelse, fordommer, og regelrett undertrykkelse av folk på grunn av legning og lyster. Provosert av at den sterke kilden til gleden må skjules inni ett, eller flere, skap.

– Jeg har to virkelig sterke sider, som jeg er fornøyd med og trygg på: Min seksualitet og min evne til å formulere tekst.

Disse egenskapene bruker Svein Skeid til å forandre vårt syn på hva som er sunt og hva som er sykt.

Fetisjister, transer og SMere regnes som psyke
Om du slår opp i Verdens Helseorganisasjon sitt sykdomsregister, så finner du både fetisjisme, transvestisisme og sadomasochisme (SM) som alvorlige psykiske lidelser. For ti år siden var Svein Skeid med på å stifte Diagnoseutvalget ReviseF65 for å endre på dette. For å nå fram, jobber utvalget med generell seksualopplysning og informasjon. Homo-, kvinne- og sm-organisasjoner har tatt innover seg Sveins skriverier. Diagnoseutvalgets artikler og nettsider er oversatt til både tysk, engelsk, spansk, italiensk og kinesisk.

Wikipedia skriver: «Diagnoseutvalget er i dag den suverent mest aktive og synlige gruppa som jobber med seksualpolitikk og menneskerettigheter i forhold til sadomasochister og fetisjister i Norge.»

Svein preker alvorlig om nødvendigheten av friskmelding av SM og fetisjisme. Fremdeles finnes psykiatere som svartelister «jeg-fremmede» homoseksuelle og «psykopatiske» lær-lesber. Fremdeles mister foreldre retten til samvær med sine barn med begrunnelse i syk seksualitet, som fetisjisme og SM.

Fordommer finnes over alt. Da Lars Joakim Ringom skulle lage filmen «Lærhomsen» for filmskolen på Lillehammer møtte han stor motbør. Selv i 2006 er det tabu å lage en positiv vinklet dokumentar om SM og fetisjisme.

– Ta med dere pepperspray, var rådet filmteamet fikk fra medstudenter da de skulle filme inne på Nonna, SLM-klubben. Svein rister oppgitt på hodet. – Det var så vidt de ville være med Lars Joachim inn.

Mange nektet å se filmen etterpå, og de som gjorde det, ble veldig overrasket over at «den farlige lærhomsen» Svein Skeid hadde vakre blomster på bordet.

Svein mener at vi fremdeles har normene i oss, som fører til skam og skyldfølelse. For eksempel har «sex-avhengighet» seilet opp som et nytt begrep. Det er den gamle skyldfølelsen i ny drakt.

– Så mye åpenhet om sex gir mot-reaksjoner i form av ny-moralisme. Det har vært lovforslag, både i Sverige og England om å forby besittelse av SM-porno.

Han mener at noe av det viktigste vi kan gjøre er å være åpne. Han hater ordet «diskresjon», som det er sterke regler for både blant homser og sm-ere. Klart vi skal ha respekt for egne valg av åpenhet, men det er enda viktigere å oppfordre folk til å være åpne.

Selv har han likt å sjokkere og pushe grenser helt siden han gikk på Venstres Hus i lær og gummi på 70-tallet. Nylig kunne nysgjerrige forbipasserende se ham foran Stortinget i heldekkende, trang og glinsende gummidrakt. Han satt der, helt naturlig på en benk og leste avisen.

– Det er spennende å synliggjøre noe som er erotisk i en sosial kontekst. Her var det gjort på en kunstnerisk måte som stiller spørsmål: Er jeg et maktsymbol? Eller er jeg prisgitt maktorganisasjonene?

Men han innrømmer det ville vært vanskelig å ha vanlig liv og jobb, så åpen som han er. Det er lettere i helsevesenet, men de fleste jobber er ikke lett å matche med sm/fetisj-åpnehet.

Kunnskap mot fordommer
Svein Skeid er en moderne folkeopplyser som ikke viker unna noen tema. Blod og scat (avføring) er «røde områder» for ham, altså aktiviteter han ikke vil være med på. Likevel bruker han tid på homonettsetedet Gaysir for å forsvare og forklare disse lystene. Mange sier det er typisk Svein å snakke om de farligste tingene.

– Jeg føler alltid for å kjempe for det som ingen andre tør å ta i, sier han som går med gummioverdel med PERVO i store røde bokstaver på ryggen.

Kunnskap gir trygghet, mener han. Da kan du ta egne valg om risiko, akkurat som du gjør i trafikken. Pustekontroll, for eksempel, som han nylig snakket om på radioen: Det er ikke sykt, men kan være livsfarlig om du ikke har kunnskap. Det er noe med sex som gjør at pekefingre ikke funker.

Svein bruker både egne sexerfaringer, bakgrunnen som fysioterapeut og andre fagfolks kunnskaper når kan snekrer sammen brosjyrer, blader og nettsteder. Han elsker fakta-opplysninger og søker det gjerne selv.

I 1991 kom han med den første pamfletten med Sikrere SM-sex. Var ikke mange som visste at rimming kan gi gulsott, og at hepatitt-B-vaksine beskytter deg om du er glad i å stikke tunga i andres rumpehull. Hvordan kan du binde og slå noen uten helserisiko? Sex skal være nytelse, ikke farlig. I 2006 ble et lignende prosjekt støttet av Sosial- og helsedirektoratet.

– Det er flott med offentlige brosjyrer rettet mot fetisjister og SM-ere. Det gir bekreftelse for denne gruppa.

Kunnskap og glede kan også spres gjennom organisasjoner. Når takhøyden ikke var stor nok i LLH (Lansforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) så organiserte han Lærlesbene, og dannet deretter SMIA for 10 år siden. Nå møtes 80 lesber, homser og bier til sm- og fetisj-lekestue annenhver uke. Gjerne med praktiske foredrag og debatt om nye gode lekemuligheter.

Heldigvis er det noen som har fått med seg hva Svein Skeid har bidratt med. I SLM er han utnevnt til æres-lærhomse. Svein er også innehaver av homobevegelsens høyeste utmerkelse, Æresprisen 2003, for sin over tjue år lange holdnings- og miljøskapende innsats for fetisjister og sm-ere.

Sex for personlig vekst
– I de siste to åra har jeg vært egoistisk og latt seksualpolitikken seile litt sin egen sjø. Samtidig har jeg fått mer tid å utforske og utvikle min egen seksualitet, det gir styrke og mer kunnskap i frigjøringskampen.

Når du leker så driver du også med seksualpolitikk. Svein Skeid mener det private blir politisk: Hva vi gjør, med hvem, hva vi fordømmer, hva vi kjøper… Særlig om vi viser vår seksualitet i det offentlige rom, kommer ut av skapet.

Svein kom ut av homoskapet i 1972, og ble fort til en «dobbelt minoritet» når han like etter kom ut som lær- og gummihomo og som SM-Master. Først de siste par årene har han kommet ut av «slaveskapet».

– Selv jeg som selv var SM-er, hadde fordommer mot sadister, sier Svein og rister på hodet. – Men når jeg våget å teste slaverollen, nådde jeg nye høyder i min egen personlig vekst.

For Svein er SM en stor kilde til utvikling. Selvsagt så lenge sexen er «Sunn, Sikker og Samtykkende» mellom to likeverdige mennesker. Slaven utvikler seg fordi dype følelser og behov blir ivaretatt, og tatt på alvor.

Samfunnet er hemmet med hensyn til aggresjon, mens både S-en (sjefen/sadisten) og M-en (masochisten) får kjenne på disse sidene hos seg selv. Å bruke uniformer, lær og pisk, det å kalle noen for «slave» virker for noen som voldsforherligelse, men Svein framholder at SM er kjærlighet, ikke vold. Så har han også vært med å organisere lærhomse-demo både mot rasisme og nazisme, med slagord som: «Vi elsker lærstøvler, men ikke når de tramper i takt».

– SM tar utgangspunkt i primitive lyster, men menneskene har kultivert det dyriske, og funnet en måte å få ut aggresjonen på, som både er konstruktivt og forfinet.

Han sammenligner fetisjisme og SM både med teater og alkymi: Det er som å skape gull av gråstein. En foredling av våre innerste og dypeste følelser, også de problematiske. Men du risikerer noe ved å våge å gå inn i disse sansene og følelsene.

Svein har stor selvtillitt som Master, han leser den andre, og leker for begges glede. Men innrømmer at det er noen farlige følelser som han må takle: Det at det er deilig når andre er små og du er stor. En sadistisk glede over å få lov til å dominere er vanskelig å innrømme for en radikal sosialdemokratisk sjel.

– Men det er flott å få den autoritet, den tilliten, det er å få lov å bestemme. Sjefen er hjelpesløs uten at M-en gir den gaven.

For tiden er det han selv underkaster seg en Master, det gir både herlige topper og mer vanskelige stunder, forteller han med skinnende øyne og godlyder. Svein Skeid er klar for den risikosporten SM er, men risikosport frister jo ikke for alle.

Derimot fnyser Svein Skeid av dem som mener at den seksualiteten han har ikke er «naturlig». Både homo-sex og sm-sex er det flust av i naturen. Trang gummi, som Svein har elsket siden han var 20, tenker han kan tilsvare den trange tilværelsen i livmoren.

Dessuten utvider gummi de erogene sonene, forteller Svein med velbehag: Gummi framhever kroppen, og skjuler. 56-åringen syns også han ser betraktelig yngre ut med heldekkende gummi, enn uten. Også de andre sansene pirres av gummi: følelsen mot huden, lyden og lukten av materialet. Som slave føler han seg innesperret og som et sexobjekt for sin Master. Det er en god følelse.

– Men selv om fetisjisme og SM er viktig for meg, behøver det ikke være alvorlig og seriøst! Den sinna mannen smiler enda mer: – Til jul så hadde vi skinnende røde julekuler i brystklypene!

 

Fra Cupidos arkiv:
Seksuelle variasjoner

Til inspirasjon for deg som vil studere menyen for alt annet enn vaniljesex og vaniljeforhold.

Relaterte artikler