MSE 1393
MSE 1393 | © Michele Serchuk

Tror BDSM er vold

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Når nå helsemyndighetene i hele Skandinavia har fjernet fetisj- og SM-diagnosene fra sykdomslisten ICD, får det store konsekvenser for hvordan helsearbeidere skal behandle klienter.

Det skriver aktivist Svein Skeid og psykolog Odd Reiersøl i en artikkel i «Tidsskrift for Psykisk helsearbeid».

ICD står for International Classification of Diseases.

Mange i helsesektoren, og også lærere, forskere og andre yrkesgrupper, må lære seg mer om BDSM. Mange må kanskje gå i seg selv og gjøre noe med holdningene sine.

I et eksempel viser artikkelforfatterne hvor galt det kan gå: Gummifetisjisten Erik, som liker å underkaste seg kvinner, forteller sin psykolog, etter flere måneders terapi for noe helt annet, litt om seksualiteten sin. Han forklarer hva han liker, og forskjellen på SM og vold.
 
Terapeutens reaksjon er å fortelle Erik at hun er medlem av Amnesty, og derfor ikke kan godta noen form for vold! Og så insisterer hun: «Du må ikke slå!».

I hennes hode begikk Erik ulovlige, og i hvert fall sykelige, handlinger. Terapeuten var såpass uvitende, og kanskje fordomsfull, at hun ikke engang skjønte at en som underkaster seg ikke slår. Etter friskmeldingen av BDSM og fetisjister, er det nok en god del helsearbeiderne og andre som må oppdatere sin kunnskap på området.

Relaterte artikler