Sex og sæd mot brystkreft
Sex og sæd mot brystkreft | Sæd gir redusert risiko for brystkreft hos kvinner. | © KateStudio Shutterstock NTB Scanpix

Sex og sæd mot brystkreft

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Seksuell aktivitet og orgasmer gir lavere brystkreftrisiko hos både menn og kvinner. Sæd gir redusert risiko for brystkreft hos kvinner.

Denne artikkelen er en del av Cupidos oversikt over dokumenterte
Helsefordeler ved god sex.

BRYSTKREFT
Undersøkelser viser at seksuell aktivitet kan føre til redusert risiko for brystkreft for kvinner.

Lite sex - høyere risiko
Én undersøkelse viser at risikoen for brystkreft er høyere hos kvinner som ikke har sexpartner eller har samleie sjeldnere enn én gang i måneden. (Le et al, 1989 - WAS 2007)

Oxytocin reduserer risiko
Forskere forklarer dette med det økte nivået av hormonet oxytocin som følger av seksuell tenning og orgasme. Økt oxytocin-nivå antas å redusere kreftrisikoen både både for kvinner og menn. (Murrell, 1995 - WAS 2007)

Sæd med forebyggende effekt
Undersøkelser viser at også mannens sæd har en forebyggende effekt for utvikling av kvinnelig brystkreft. (Janerich, 1994 & 1996, Rossing et al, 1996 - WAS 2007)

Det er også påvist at kvinner som har sex uten beskyttelse løper en lavere risiko for å utvikle brystkreft, mens kvinner som bruker kondom eller pessar har nesten like stor sjanse for å få brystkreft som kvinner som ikke har samleie. (Le et al, 1989 - WAS 2007)

Ejakulasjoner forebygger mannlig brystkreft
Undersøkelser viser også at menn kan redusere risikoen for å utvikle brystkreft ved høy seksuell aktivitet. En undersøkelse viser at menn eldre enn 50 år som har 14 eller flere ejakulasjoner pr. måned løper mindre brystkreftrisiko enn menn på samme alder som har 6 eller færre ejakulasjoner pr. måned. (Petridou, et al., Hellas, 2000 - WAS 2007)

Undersøkelser merket WAS 2007 ble presentert på The 1st World Congress for Sexual Health i Sydney 2007.
 

Relaterte artikler