Tenke seg til en orgasme

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Kan kvinner fantasere seg til orgasmer? Kan de komme uten fysisk stimulering av kjønnsorganene? Ja, sier Beverly Whipple som har forsket på kvinners orgasmer i årevis.

– Orgasme er en total kroppsopplevelse. Det er et mangfold av nytelser som kan få deg dit, sier Beverly Whipple og tilføyer med største selvfølgelighet. – Hvorfor ikke tankekraft?
 
Beverly Whipple er Professor Emeritus ved Rutger’s University i USA og var generalsekretær for World Association for Sexual Health (WAS) fra 1997 til 2009.
 
Hennes erfaringer med fantasiskapte orgasmer begynte med et nevropsykologisk forskningsprosjekt som skulle kaste lys over hvorvidt kvinner med ryggmarkskade kunne oppnå orgasme. Ved hjelp av avansert hjernescanningsutstyr, kliniske målinger og egenrapporter fant Beverly Whipples team at kvinner kan oppnå like gode orgasmer ved hjelp av fantasi, som ved fysisk stimulering.
 
– Vi scannet hjerneaktivitet i lystsentrene og fant at ved nytelse og opphisselse er mønstrene helt like hos friske som de med lammelser. Under orgasmen er fremdeles mønstrene like, men noe svakere ved ryggmargsskade.
 
Den første vitenskapelige publikasjonen om fantasiskapte orgasmer utgav hun i 1992, og senere har hun engasjert seg sterkt for kvinner som har PGAD (varig genital opphisselsesforstyrrelse).
 
– Mitt mål er å vise disse kvinnene hvordan hjernen arbeider under lyst og orgasme, for dermed  å gi dem motivasjon og lyst til å jobbe med sin egen seksualitet.
 
For når de vet at det går an ved fantasi alene, så er det kanskje lettere å komme? Beverly Whipple har tro på menneskers tankekraft, og mener framtiden er at vi kan lære oss å kontrollere hjernen ved å observere den og skjønne hva som skjer.

 
Les også:
Orgasme av trening
Kvinner kan få en såkalt «coregasm», en orgasme utløst av trening av kjernemuskulatur i mageregionen.


Orgasme med brukket rygg
Kvinner som har brukket ryggsøylen og er blitt lamme, kan fantasere seg fram til fullverdige orgasmer.

Menn tenker spennende tanker - kvinner ikke like flinke
Forskjellen mellom menn og kvinner kan være at menn er flinkere enn kvinner til å stimulere seg selv før de tar initiativet til sex med sin partner.

Ikke tenk på orgasmen
Problemer med å få orgasme? Da bør du nyte istedenfor tenke, viser en nederlandsk studie.


Fra Cupidos arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Relaterte artikler