Pan er også navnet på den greske skogsguden som her lærer sin elskede, gjetergutten Daphne, å spille fløyte. Romersk kopi av gresk originalstatue, ca 100 f.Kr. Funnet i Pompeii. (Wikipedia)

Panseksuell

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

”Pan” - det betyr noe sånt som "alt og alle", på gresk. Da tror du kanskje at en som er panseksuell er en som tiltrekkes av alt og alle?

Lederartikkel i Cupido 2/2011

Ikke helt riktig, det betyr heller at hun eller han tenner på personlighet uavhengig av kjønn. Og i prinisippet uavhengig av rase, tro, alder og alt mulig annet også.

Folk har mange måter å definere seg bort fra heteronormativiteten, for tiden, og det syns jeg er råbra. Cupido har alltid stått for mangfold og å bygge ned grenser mellom kjønn og legninger.

Unge folk, i hetero-kjæreste-forhold, melder seg inn i Skeiv Ungdom, fordi de anser seg selv for biseksuelle, multiseksuelle, heterofleksible, skeive eller nettopp panseksuelle. Mange nekter å "komme ut av skapet", fordi de ikke ser at det er noe skap å komme ut av. De vil ikke defineres som homse, lesbe, hetero eller bi, og kanskje ikke som kvinne eller mann, en gang.

Jeg beundrer denne kjønnsgeriljaen. Jeg skulle gjerne vært panseksuell selv. Men må vel innrømme at det er først og fremst de maskuline kvaliteter som pirrer både mitt hjerte og mitt kjønn. Likevel sier jeg: "Sky is the limit", det finnes ingen grenser for kjønn eller legning. Det gjelder meg, og det gjelder deg.

Forresten er ”Pan” også navnet på en gresk skogsgud, som er knyttet til erotikk og ofte avbildet med skikkelig ståpikk. Pan lærte blant annet masturbasjonskunsten av sin far, Hermes.

En panseksuell trenger det, å stå stødig i sin egen seksualitet for å være åpen for alle mennesker som kommer hins vei.

Hva om vi alle kunne lære mer erotikk, allerede på skolebenken?

 
Les også:
Barn både hetero og homo
– Barn og ungdom spør ofte seg selv om de er hetero eller homo. De kan oppleve begge deler, sier den svenske sexologen Gertrude Aigner.

Fra biseksuell til friseksuell
I et historisk perspektiv har seksualiteten hatt mange uttrykk, og til dels helt forskjellige betingelser for å leves ut eller forvaltes.

Hetero, homo eller løgner?
Blant kristenkonservative amerikanere, og også blant en del homser, finner mange behag i teorien om at biseksuelle egentlig er homoer.

Skeivere heteronormativitet
Befolkningsandelen som har sex med eget kjønn øker raskt. Bisex er i ferd med å bli en del av heteronormativiteten.


Ja takk, begge deler?
Vi spurte medlemmene i Cupido Club om det er sant at bifile har mye større jaktmarker enn andre. De fleste svarte som Ole Brumm.

Homofili: Et truende konsept
Gutters holdninger til homofili blokkerer for kunnskap som er vesentlig i utviklingsprosessen fra gutt til mann.


Heteroseksualitetens historie
Heteroseksualitet er en ny «oppfinnelse», fra en tid da det ble viktig å definere og bekjempe «homosex og andre perversjoner».Fra Cupiodo arkiv: LGBT
Lesbe, homse, bi eller trans? Endelig en akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold.

Relaterte artikler