Nytt nummer ute nå!
Vet han det virkelig ikke… at hvis han tenner den røyken, vil plakk samles på arterieveggene i penisen hans… og da… | © Bulls

Hvorfor røyking gir reisningsproblemer

Publisert: 12.09.2016 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 15:10

Erektil dysfunksjon (ED), bedre kjent som problemer med å få stå, er lagt til på listen over medisinske tilstander forårsaket av røyking.
Det er det amerikanske helsedepartementet som har skrevet den aktuelle rapporten.

For å få menn til å forstå alvoret i situasjonen, har SexHealthMatters.org, nettsiden til The Sexual Medicine Society of North America, funnet det nødvendig å forklare menn hvordan de får ereksjon, noe som kan være godt å vite både for menn og kvinner, røykere og ikke-røykere.

Saken er altså at når en mann blir seksuelt stimulert går det meldinger gjennom nervesystemet hans fra hjernen til penis. Det resulterer i at arteriene i penis utvider seg for å tillate at mer blod strømmer inn. Så fort penis er stiv, trekker venene seg sammen for å holde blodet der det er. Etter at mannen ejakulerer, åpner venene seg igjen og blodet renner tilbake inn i kroppen igjen.

Blodomløpet er avgjørende for en fast og fin ereksjon. Hvis det er problemer med blodomløpet vil en mann ha svak ereksjon, eller i enkelte tilfeller slettes ingen ereksjon i det hele tatt.

Og så til spørsmålet: Hvorfor leder røyking til reisningsproblemer

Røyking kan gi aterosklerose – eller med andre ord: Harde arterievegger. Når det skjer samles plakk på arterieveggene, og dermed blir det vanskeligere for blodet å renne gjennom. Når aterosklerose forekommer i penisområdet kan det ødelegge for ereksjonene.

Røyking kan også forårsake andre helseproblemer som kan gi erektil dysfunksjon, som hjertesykdom og diabetes. Begge tilstandene kan gi aterosklerose. I tillegg kan diabetes gi nerveskader (neuropati) som svekker meldingene som sendes fra hjernen til penis. Høyt blodsukker kan senke produksjonen av enkelte kjemikalier som må være på plass for å skape en ereksjon. Leddgikt er en annen røykesykdom som settes i forbindelse med problemer med å få en hard en når du vil.


 
Les også:
Tre fakta om røyk og ereksjon
Det finnes vitenskapelig belegg for at røykere stiller svakere enn ikke-røykere når de skal sammenlikne hvem som har den stiveste ereksjonen.

Røyk og alkohol
skader ikke sædkvaliteten

Menn får ofte råd om å kutte ut alkohol og røyk for å bedre sædkvaliteten, men igjen viser det seg at dette rådet ikke har noe for seg.

Når skal penis til doktor?
Det kan være mange årsaker til at penis er i dårlig form. Lavt testosteronnivå kan være en av dem.

Boksershorts om dagen
og naken om natten

Det er gode grunner til at menn bør sove nakne. Sædkvaliteten blir bedre.

Hvordan daglige vaner
påvirker sexlivet ditt

At kosthold, mosjon, røyking og alkoholvaner påvirker sexlivet ditt er det lite tvil om.

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 4/2014.