Nytt nummer ute nå!
0004vb1k | © Bulls

Tenåringspar holder sammen for vennenes skyld

Publisert: 26.10.2016 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 15:23

Konflikter er ikke hovedgrunnen til at tenåringspar i snitt går fra hverandre etter seks-syv måneder. Det avgjørende er hva vennene tenker og mener om kjæresten.
Forskere har tidligere kommet frem til hvilke faktorer som gjør seg gjeldende når voksne mennesker i parforhold bryter opp og går fra hverandre. Blant annet er en av de vanligste årsakene forskerne ser på i slike sammenhenger, evnen de to involverte partene har til å løse konflikter seg i mellom.

Denne faktoren ser ikke ut til å gjelde for unge tenåringspar. Her er i stedet vennenes meninger om forholdet av viktigere betydning, og det er andre faktorer som spiller inn i forhold til valget om å avslutte forholdet.

Adferdspsykolog Thao Ha fra Arizona State University i USA er medforfatter av en studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLoS ONE.

– Vi registrerte forakt mot hverandre, og en skulle da tro at det ville føre til en slutt på forholdet. Man skulle også tro at et av tegnene på at et forhold varte var når de to ikke hadde noen krangler i det hele tatt, eller at de var omsorgsfulle mot hverandre når det oppsto en konflikt, sier psykologen.

Men slike faktorer viste seg å ha liten betydning når det kom til de unge kjæresteparene. Det viste seg derimot å være av langt større betydning hvilke holdninger vennene hadde til forholdet, og dette aspektet var i større grad utslagsgivende på om forholdet besto eller ei.
 
Reaksjoner på konflikter var ikke hovedgrunnen til at tenåringspar i snitt går fra hverandre etter en seks-syv måneders periode.

Thao Has undersøkelse er basert på intervjuer av 80 par som var studenter ved videregående opplæring i Nederland, og disse ble deretter fulgt opp i en fire års periode der man så på hvordan det hadde gått med de involverte. Analyser av parenes interaksjon viste at reaksjoner på konflikter ikke var hovedgrunnen til at tenåringspar i snitt går fra hverandre etter en seks-syv måneders periode. Det avgjørende var hva vennene tenkte og mente om kjæresten.

 
Les også:
Cupidos grunnkurs i partnervalg
Artikkelserie i 9 deler som belyser viktige forhold som kan forvirre oss når vi mest av alt burde holde hodet kaldt.


Viktig å være godt forberedt
Negative opplevelser ved seksuell debut kan føre til seksuelle problemer senere i livet.God i senga?
Ja, det er viktig for oss å oppnå seksuell nytelse, men det er fortsatt mannen som oftest opplever at det er han som må ta føringen.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Ungdom
Tid for realisering av muligheter - med risiko for forspilte muligheter.


Partnervalg, flørt og dating
Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?