Valg 2013: Cupidos spørsmål og partienes svar (fullversjon)

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Før stortingsvalget i 2013 spurte Cupido de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen.

Du kan også lese en kortversjon av partienes svar ordnet etter spørsmålene Cupido stilte. Lenkene til bunnen av denne artikkelen viser til svarene ordnet etter parti.


I en omfattende undersøkelse spurte Cupido nesten 1000 lesere på nett og papir hva de tenker om norske politikeres holdninger til seksualitet og seksuell helse. 
 
Svarene var entydige – en betydelig andel mener at politikerne tar seksuell helse og seksualitet alt for lite seriøst; det være seg hvordan helsevesenet takler folks seksuell helse, nivået på seksualundervisningen i skolen og også konkrete lover og regler som har innvirkning på folks seksuelle helse og mulighet til å utfolde og uttrykke seg seksuelt.
 
Vi i Cupido ville vite hva norske politikere og norske politiske partier mener om disse viktige temaene, og sendte ut en epost med ni spørsmål. Her er spørsmålene som vi stilte partiene (svarene deres finner du via lenkene nederst på siden):
 
 
1) SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN 
Hva mener partiet om nivået på seksualundervisningen i Norge, på grunnskolenivå, i videregående og innen høyere utdannelse der kunnskap om seksualitet er relevant? Mange mener at tilbudet og nivået ikke er bra nok, hvordan kan man eventuelt forbedre seg på dette området?
 
2) DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN 
De fleste vil være enige om at det er gjennom utdanningen i skolen at man kan utfordre stereotyper med hensyn til kjønnsrollemønster, såkalt heteronormativ tankegang, åpenhet rundt alternative samlivsformer eller seksualitet – hvor flink er egentlig den norske skolen til å gripe fatt i disse utfordringene, og hvordan kan man bli bedre? 
 
3) ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING
Hvor tidlig bør man starte alderstilpasset seksualundervisning for barn/unge i Norge?
 
4) UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER
Hvor tidlig bør man gi barn/unge kunnskap om seksualitet som omfatter a) homofili/bifili, b) SM/bondage/fetisjer, c) transseksualitet? 
 
5) SEXKJØPSLOVEN
Hva mener partiet om den såkalte sexkjøpsloven?
 
6) HIV-PARAGRAFEN
Hva mener partiet om den såkalte «hiv-paragrafen» i straffeloven?
 
7) SEKSUEL LAVALDER
I dag er den seksuelle lavalderen i Norge 16 år. Våre naboland Sverige og Danmark har en lavalder på 15 år. Bør Norge tilpasse seg våre naboland eller bør lavalderen forbli 16 år i Norge?
 
8) HVA SIER PARTIPROGRAMMET 
Har partiet noen uttalelser eller programfestede synspunkter på området sex, seksualitet og seksuell helse som dere vil fremheve spesielt?
 
9) TALSPERSON 
Har partiet en egen seksualpolitisk talsperson?

 
HER ER SVARENE FRA PARTIENE:

Relaterte artikler