Nytt nummer ute nå!

Mindre hor med bedre sex

Publisert: 11.10.2013 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 13:26

Forfatter: Tore Aasheim
En horekunde forteller at han kjøper sex fordi han bare MÅ ha utløsning og ikke klarer å onanere seg selv til orgasme.
Han får tips om hvordan han kan bli en bedre runker, og noen uker senere forteller han gledesstrålende at han ikke lenger kjøper sex.

Historien er sann og knuser flere myter rundt det å kjøpe sex. Det å være kriminalisert er ikke nødvendigvis det største problemet for sexkundene. Mange ønsker å slutte å kjøpe sex, og ved Ressurssenteret for menn (Reform) i Oslo mener de at et mer sexpositivt samfunn vil føre til at færre føler seg nødt til å kjøpe sex.

Den gjengse oppfatningen av horekunder, eller sexkunder som Reform konsekvent omtaler dem som, er at de enten er stakkarslige puslinger eller kyniske overgripere som liker å kjøpe og mishandle kvinner.

Selv om disse to ytterpunktene nok helt sikkert finnes, wligger sannheten om sexkunden godt innenfor disse to stereotypiene, skal vi tro prosjektleder Lennart Lock ved Reform. Han har hovedansvar for samtaleprosjektet KAST Norge, og han forteller at de aller fleste menn opplever det å kjøpe sex som noe skamfullt.

– Jeg mener at det ikke er så viktig å spørre en person om hvorfor man kjøper sex, men hva sexkjøp betyr for vedkommende.

Sexkundene vil snakke
Kjøp av sex er stort sett forbundet med skam i de aller fleste miljøer i samfunnet, men det er først etter at forbudet kom i 2009 at man har gjort seg noen erfaringer når det gjelder kontakt med sexkundene.

Det viser seg at svært mange synes det er positivt å få snakke ut med noen om sine erfaringer. Politiet i for eksempel Trondheim forteller at mange av kundene har behov for å snakke med noen, og lovens lange arm mener også at dette er en god idé. Politiet understreker likevel at en samtale må skje på kundens premisser.

Ni av ti sexkunder som deltok i samtaleprosjektet KAST Göteborg sluttet å kjøpe sex. Dette er noe Lennart Lock mener også kan skje i Norge. Ikke nødvendigvis fordi sexkundene plutselig skjønner hvor ille det er med menneskehandel, hvor nedverdigende det er for de kvinnene og mennene som blir utnyttet eller fordi de selv får en ny og bedre moral. Nei, svært ofte stopper sexkjøpet fordi de selv har fått et bedre sexliv.


INTERESSERT?
Ta kontakt via www.reform.no eller www.kast-norge.no for mer informasjon!


Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 4/2011.