Nytt nummer ute nå!
238201648 | © Kotin / Shutterstock / NTB scanpix

Har du det lille ekstra forspranget?

Publisert: 05.04.2015 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 15:45

Forfatter: Hanne Grasmo
Det handler om egenskapen som gjør at du har lettere for å overbevise andre, bli likt, bli tilgodesett i forhandlinger - kort sagt være attraktiv.
Noen fakta først. Kanskje vi skulle ønske at det ikke var sånn, men utseendet teller: Folk som er attraktive tjener 10-15 prosent mer enn gjennomsnittet. Mindre pene mennesker lønnes 10-15 prosent dårligere enn dem med vanlig utseende. Det viser undersøkelser fra Storbritannia.

Ikke nok med det: attraktive mennesker får lettere venner, blir oftere gift, er mer overbevisende i debatter og mer suksessrike i forretningslivet, og de blir også sett på som mer kompetente, ærlige og generelt ”gode”, enn de som ikke er særlig tiltrekkende.

Disse fakta fikk sosiologen Catherine Hakim til å utvikle sin teori om “erotisk kapital”. Det dreier seg om en personlig kraft som noen har mye av, andre ikke, og denne kraften handler om langt mer enn et vakkert utseende. Stor sexdrift gir deg for eksempel mer av denne typen kapital. 
© Bulls - 0007cvjd

Fortrinn i vakre hofter
Erotisk kapital er fortrinn du er født med, men også evner og ferdigheter du kan utvikle og lære deg. Kvinner har mer av det enn menn, blant annet fordi de bruker mer tid på å dyrke det, men de moderne mennene følger etter.

Erotikk i arbeidslivet
- Erotisk kapital er like viktig for å klatre i samfunnet, for å få en bra jobb og tjene godt, som det er for å finne en partner. For å forstå sosiale og økonomiske prosesser, samhandling mellom mennesker og sosial mobilitet, er den erotiske kapitalen like viktig som det økonomiske, kulturelle og sosiale, hevder Catherine Hakim.

I noen bransjer kan vi lett se at erotisk kapital kommer godt med, slik som sport, musikk, mote, film og salg. Og i yrker som flyvertinne, resepsjonist, butikkmedarbeider, sekretær og personlig assistent skader det heller ikke å være pen og attraktiv. Men Hakim påpeker at erotisk kapital gjør det lettere for deg å få jobb og høyere lønn, uansett bransje.

En studie fra 2009 bekrefter Hakims teorier: Godt utseende, intelligens, personlighet og selvsikkerhet er alle avgjørende elementer for hvor mye man tjener. I tillegg får de med høy erotisk kapital mer innflytelse i arbeidsplassens relasjoner, blir lettere hørt på og oftere forfremmet.

Å være god i senga kan gi deg makt
Det at det er 5 til 15 ganger så mange menn som kvinner i nesten alle sjekkemarkeder og på nettsteder og erotiske klubber, gjør at kvinner har mye mer erotisk kapital. Det betyr også at de mennene som er spesielt gode elskere stiller sterkt.

En veldig liten minoritet av kvinner og menn er svært seksuelt aktive, flertallet er moderat aktive, mens en annen minoritet lever i sølibat. Seksuelle evner er ikke en universell evne, og de som har den har økt erotisk kapital.

Om du er god i senga, er det bare dine seksualpartnere som vet om det. Hvordan kan det da likevel bli til økonomisk eller kulturell kapital for deg? Jo, hvis du vet hvordan du skal te deg sosialt, og i tillegg er sjarmerende, sexy og livlig så får du sjekket opp folk med mer penger og innflytelse enn deg selv. Du får den partneren du ønsker deg, som gir deg sosial status, og du beholder ham eller henne. Du kan få en attraktiv partner som gir deg sosial status.

 
© Roberto David / Shutterstock / NTB scanpix - 449035141

Sterk økonomi byttes i attraktive partnere. Som oftest er det rike menn som får vakre, unge koner, såkalte ”trophy wifes” (trofékoner).

Om du så er en deilig og kyndig elsker så er det lettere å beholde partneren etter den første natten, og kanskje helt fram til ekteskap, hus, Mercedes og makt. Forskningen viser at den som er mest attraktiv, eller som er den som sørger for den erotiske spenningen i forholdet, er den som har sterkest forhandlingskraft i hverdagens hjemlige disputter.
 
Sex er kvinnekapital
I de fleste tilfeller er det kvinnen som har mest erotisk kapital. Det dreier seg om markedskreftene, sier Catherine Hakim. Menn vil ha det kvinner har, de prioriterer sex som mye viktigere enn kvinner gjør. Det gir makt.

Menn uttrykker to til ti ganger mer entusiasme for alle seksuelle variasjoner, har to til tre så mange sexpartnere, masturberer tre ganger mer og har tre ganger flere seksuelle fantasier, de bruker erotika i mye større grad, og de kjøper også mer sex enn det kvinner gjør.
 
- Kvinner har ikke monopol på erotisk makt. Men de har mer erotisk kapital enn menn, og det gir dem et klart potensielt fortrinn i forhandlinger med menn. Mange kvinner er ubevisste dette, fordi menn har sørget for å forhindre at kvinner utnytter sin unike fordel. Menn har overbevist kvinner om at erotisk kapital er verdiløst. Men det er bilder av vakre kvinner som selger blader, biler og reiser – ikke bilder av menn eller par.
 
Kvinner får stadig mer økonomisk, og dermed kulturell og sosial, kapital på grunn av utdannelse og yrkesliv. Menn taper terreng, og de trenger å øke sin erotiske kapital. Mannen kan ikke lenger bare regne med å få en bra kvinne på grunn av ok jobb og utdanning. Kjønnsforskjellene er i ferd med å minskes, mener Hakim.


Catherine Hakim (født 1948 i Tyrkia, nå bosatt i England) er seniorforsker ved London School of Economics, sosiologisk fakultet. Hun har utviklet teorien om ”erotisk kapital”, publisert i artikkelen ”Erotic Capital” i European Sociological Review (mars 2010).

Den verdenskjente sosiologen Anthony Giddens kaller Hakims teorier brilliant, mens mange feministiske forskere ser ideene om ”erotisk kapital” som kvinneundertrykkende og bakstreversk.

 
Les også:
Sjekk din erotiske kapital!
Her finner du de syv personlige egenskapene som er viktig for erotisk kapital. Sjekk hvor verdifull du er!

Erotisk kapital i bytte
mot sosial og kulturell kapital

Yngre har mest erotisk kapital. Men en eldre kan kompensere ved å dele sin kunnskap, erfaring og sosiale nettverk med den yngre.

Fra Cupidos arkiv:
Datingtips og forførelseskunst

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 5/2011.