Nytt nummer ute nå!
000e7tqi | © Bulls

Ulike personlighetstyper krangler mest

Publisert: 09.12.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:54

Forskjellige personligheter fører til mer krangling, selv om paret har noenlunde like verdier.
Partnere med like personlighetstrekk og ulike livsverdier krangler mindre og er lykkeligere enn partnere med ulike personlighetstrekk og felles verdier. Det melder forskere fra universitetet i Iowa, som sier par med lignende personlighet er de lykkeligste.
 
Personlighetstrekk – som å være åpen, lett å ha med å gjøre eller godt organisert – ser ut til å spille en stor rolle i ekteskapet, sier forskerne etter å ha studert 291 nygifte par.
 
– Folk kan bli tiltrukket av mennesker med like holdninger, verdier og livssyn, og til og med gifte seg med dem. De kvalitetene er enkle å oppdage hos potensielle partnere. Men partnerens personlighetstrekk tar det lengre tid å bli kjent med, og de spiller ikke en viktig rolle før forholdet har vart en stund, sier forskerne.
 
Forskjeller i hvordan man takler små daglige utfordringer kan føre til mer «friksjon og konflikt». – Å leve i et forhold krever utstrakt koordinering og problemløsing i dagliglivet, sier forskerne bak studien.
 
De undersøkte parene hadde vært gift i snitt i fem måneder da undersøkelsen ble gjort, og de hadde gjennomsnittlig vært kjærester i tre og et halvt år.
 
Deltagerne ble bedt om å vurdere sine egne karaktertrekk. Parene som vurderte ekteskapet som svært lykkelig hadde relativt like personligheter.
 
Sammenfallende livsverdier og moralsyn partnerne imellom ga ingen klare utslag på lykkeskalaen, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet American Psychological Association's Journal of Personality and Social Psychology.


Krangel og dårlig sex
viktige grunner til skilsmisse i Norge

Dårlig sexliv er en viktig årsak til samlivsbrudd for folk under 50. Men bare i gruppen over 50 er utroskap viktigste årsak til bruddet.

Sex etter forelskelsen
Ulik lyst er et av de vanligste seksuelle problemene for norske par. For noen blir ubalansen så stor at det tar knekken på forholdet.
 
Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 5/2005.