Et filter med regnbueflaggets farger lagt over hender foldet som sommerfugl i fri flukt. Fra en null-diskriminerings-kampanje. | © Chinnapong / Shutterstock / NTB scanpix

Homofobi som pengemagnet

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Med sin tradisjon for forenkling - du kommer enten til himmelen eller til helvete - oppfatter det kristenkonservative USA homo- og biseksuelle som en trussel. Men det handler også om penger.

Artikkelen er fra Cupidos rapport om biseksualitet i USA fra 2010. Biseksuelle Cupido var i kontakt med mente at de ble utsatt for mer diskriminering enn homoseksuelle.
.

«For konservative katolske miljøer i USA er det viktigst å fremstille homoseksuelle menn – de bryr seg faktisk ikke så mye om lesbiske kvinner – som en alvorlig trussel mot tradisjonelle familieverdier og kirkens lære. Men til syvende og sist er det et spørsmål om penger.
 
Å bruke homser som syndebukker har nemlig vist seg å være lukrativt for menigheter.
.
Å bruke homser som syndebukker har nemlig vist seg å være lukrativt for menigheter som fra slutten av det 20. århundre måtte skjerpe sin økonomiske kreativitet da de opplevde at inntektsgrunnlaget sviktet proporsjonalt med nedgangen i kirkebesøk. Faktisk har det homoseksuelle trusselbildet vært meget effektivt som pengemagnet,» sier Eric Anderson, sosiolog og forsker tilknyttet University of Bath i England.

«Men det biseksuelle trusselbildet er av en helt annen karakter. Se for deg en inngrodd hetero som tar inn over seg at han, når det gjelder sin lyst på kvinner, har et betydelig interessefellesskap med biseksuelle menn – altså med menn som også har lyst på menn! Kunne han selv bli ledet inn i fristelsen? Det er klart at dette kan oppleves som spesielt truende både for den heteroseksuelles identitet, moral og livsanskuelse.»

«Det gjør det så mye enklere at alle menn som har sex med menn kan klassifiseres som homoseksuelle,» sier Eric Anderson.
 
Du kommer enten til himmelen eller til helvete, og seksualiteten din er enten ren eller skitten.
.
«Det kristenkonservative USA er ikke interessert i nyanserte diskusjoner om seksuelt mangfold. Med sin lange tradisjon for forenkling - du kommer enten til himmelen eller til helvete, og seksualiteten din er enten ren eller skitten – passer det best at du enten er hetero eller homo.» Sier John Sylla, direktør i The American Institute of Bisexuality, som også ser positive signaler i den amerikanske sex-hverdagen:

«Dagens holdninger til kjønn og seksualitet er blitt så mye mer aksepterende, og dette vil etter hvert føre til enda mer eksperimentering, ærlighet og åpenhet om preferanser og identitet.»

«De kristenkonservative miljøene opplever nå at en ny amerikansk generasjon, spesielt via TV og Internet, undergraver deres holdninger, og trolig også deres evne til å samle inn penger for å bekjempe homoseksuelles rettigheter,» mener Eric Anderson.

Samtidig med at Cupido lagde denne rapporten om biseksualitet i USA, kom nyheten om at velgerne i Maine, som den 31. amerikanske delstaten hadde nedstemt et lovforslag om homofiles rett til å inngå ekteskap.
 
Finansiert av midler samlet inn i homsefrykt
.
«Ja, den kristenkonservative lobbyen vinner denne runden, takket være et velsmurt propaganda-apparat, ikke minst finansiert av midler samlet inn i homsefrykt. Men kom igjen om ti år, da har de tapt.» sier psykologen Clive M. Davis som er tidligere president i The Society for the Scientific Studies of Sexuality (SSSS).
 

Artikkelen er et utdrag fra Terje Gammelsruds rapport om biseksualitet i USA, "Om å finne seg sjæl", fra bladet Cupido 1/2010.
Rapporten er laget på bakgrunn av samtaler med deltakere på den årlige konferansen til The Society for the Scientific Studies of Sexuality (SSSS) som ble arrangert i Puerto Vallarta i Mexico i november 2009. Konferansetemaet var «Sexual Literacy – Health and Rights in Cultural Context”.
.
 
Les også:
Homofobi en mannesykdom
Siste året på videregående kom jeg ut av skapet. Dette var på slutten av 1990-tallet på et lite sted på Hedemarken.
.
Homofober tenner på menn
Det er igjen bekreftet: Menn som ikke tåler homofile, blir seksuelt opphisset av å se bilder der menn har sex med menn.
.
Homofili: Et truende konsept
Gutters holdninger til homofili blokkerer for kunnskap som er vesentlig i utviklingsprosessen fra gutt til mann.
.
.
USA: Heller avholdenhet enn kunnskap?
Fra 1998 til 2009 brukte USA 16,5 milliarder kroner på å lære skoleungdom om seksuell avholdenhet før ekteskapet.
.
.
Skremselspropaganda
Når du sender datteren eller sønnen din på skolen er det med en positiv forventning om at junior skal lære noe. I USA blandes også en god del løgn inn i undervisningen.
.

Fra Cupidos arkiv: LGBT
Lesbe, homse, bi eller trans? En akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold?

Relaterte artikler