42-18030407
42-18030407 | © Hans Neleman/Corbis/NTB scanpix

Det er på tide å utfordre myten om mannens panikkalder

Skrevet av: Anonym

Publisert:
Sist oppdatert:

Når ble mannens modne kåthet latterlig og påtatt, mens kvinnens ble beundringsverdig og naturlig?


PÅ DEN ENE SIDEN – KVINNEN: Hun som i en alder av 40+ er tryggere på sin kropp og sin seksualitet, som utforsker nye sider av seg selv og som nyter mer enn hun gjorde som ung. Hun som fremstilles som en cougar eller en MILF, og som er en attraktiv og en eksperimenterende partner til yngre menn. Hun fremstilles som moden, flott og erotisk.

PÅ DEN ANDRE SIDEN – MANNEN: Han som i en alder av 40+ lammes av skrekk over aldring. Han som kjøper motorsykkel, begynner å teste rustne sjekketriks, er utro og som finner en litt for ung ny ektefelle. Han som kjøper dyre sykler, trener til Birken eller begår andre kjekkasaktiviteter – gjerne ledsaget av en noe sviktende ereksjon. Han fremstilles som panisk, patetisk og parodisk.

Når ble det slik?
Første gang jeg tenkte over dette lå jeg i kaotisk seng hjemme. Huden var svett, luften i rommet duftet sex og det var den fjerde runden med knulling den helgen. Jeg hadde passert midten av 40-årene og erfarte kraftigere orgasmer enn tidligere i livet, og en sterkere lyst og et mer påtrengende behov enn på mange, mange år. Du er så stor, hadde hun hvisket – og lurte på om menn ble større med årene. Hun har vært med i alle disse årene. Tiårene.

Jeg hadde ikke noe svar, nøyde meg bare med å glise tilfreds. Men etterpå begynte jeg å tenke:

Når var det vi stivnet i disse stereotypiene? Når ble mannens modne kåthet latterlig og påtatt, mens kvinnens ble beundringsverdig og naturlig?

Joda. Det skjer kroppslige forandringer. Mannen mister hår og opplever at brystkassen blir mindre og magen større. Men gudhjelpemeg – er det ikke like ofte slik at kvinnens rumpe blir flat og magen tung? Han mister litt av piffen nedentil, men hun må frem med glidekremen.

Hva er egentlig forskjellen?
Jeg var ikke bevisst dette før etter mange år. Jeg gledet meg bare over mer sex og bedre sex. Det var i løpet av disse årene at seksualiteten våknet på nytt – og ble våknere enn kanskje noensinne. Jeg tror jeg kan tidfeste når «det» begynte. Og da må vi tilbake til Frankrike, til den gangen vi var foreldre med små barn. Da endte vi på en naturiststrand for første gang, og vi debuterte som nakenbadere og nakensolere i avkledde og barberte omgivelser. Jeg måtte som mann og newbie enten ligge på magen hele dagen, eller gi litt blaffen. Jeg valgte det siste. Selvsagt måtte jeg også ned til vannet og bade, med eller uten reisning. Om ettermiddagen var sexen fantastisk.

Vi snakker om mannens panikkalder, istedet for å forstå det som skjer som en ny seksuell vitalisering. Denne fasen, denne kraften og denne vitaliteten har fått et negativt stempel, uten at noen har tatt seg bryet med å prøve å anerkjenne den som noe flott. Det er allment akseptert at kvinnen når sitt seksuelle høydepunkt senere enn mannen. Bildet endrer seg dersom mannens «panikkalder» blir sett på som et høydepunkt nummer to; som en fase der seksuell interesse, utforskertrang og glede øker.

Utgangspunktet er jo det samme. En alder midt i livet, en livsfase der barn blir voksne og man får ny egentid – og et høyere egenfokus. Men mest av alt: En alder der man er så voksen og trygg at man tør leve ut seg selv. På ulike måter.

Som å oppleve livets første gangbang, på storsengen i en overfylt swingersklubb. Som å leke single på nett og gjennomføre en blind date med ereksjon på en naturiststrand. Som å forlate jobben i lunsjen for en blowjob med en navnløs kvinne. Som å kjøpe en totimers tantraopplevelse. Som å drikke øl med en transseksuell prostituert i utlandet og tillate seg å bli befølt under samtalen, men likevel vite hvor grensen går. For å bli tent av synet, lukten og smaken av andre menneskers seksualitet og kjenne på den rusen som kommer av å leve.

Eller som å besøke homosauna bare fordi det er spennende, og fordi det er grenseløst og energigivende å ha ståpikk i fellesdusjen omgitt av andre menn. Reisning i fellesdusjen er uhørt. Er det ikke da bare herlig å la det stå til? Jeg syntes det da jeg gjorde det. Første gang var jeg skrekkslagen, slik de fleste heterofile menn ville ha vært. Den andre gangen hang jeg håndkleet på en knagg og spaserte utildekket gjennom rommet for å se hvordan det var i steambadstuen, uten noe å gjemme meg med. Check!

Eller som å kjøpe en én times thaimassasje på et tvilsomt sted, bare for å ha gjort dét også; for å se hvordan kroppen reagerer når oljeglatte hender berører ulovlige intimsoner. Panikkalder? Ikke tale om! Bare erotisk nysgjerrighet og leken gifaenisme.

Da jeg la meg på massasjebenken registrerte jeg at håndkleet jeg trodde jeg skulle ha over meg ble tatt bort. Hendene som masserte hadde ikke begrep om intimsoner og brukte mye tid på lår og rumpeballer, de masserte pereneum og streifet anus og de kom nær det som var synlig av kjønnsdeler mellom spredte ben. En halvtime senere snudde jeg meg med full ereksjon, fortsatt uten håndkle. Massøsen hadde lårkort kjole og satt oppå massasjebenken. De oljeglatte tomlene hennes beveget seg langs ståpikken mens hun masserte lår og mage. Blikket hennes var spørrende. Jeg vil tro det var mulig å gå så langt som helst dersom jeg ikke hadde vært fornøyd med den mest kompetente massasjen jeg noen gang hadde fått – og en erotisk opplevelse. Check!

Da jeg spaserte fra Bislett og ned mot sentrum, var jeg tungt halvstiv nedentil og full av løpske velværehormoner. Jeg var fullstendig uten skyldfølelse. Jeg husker jeg flirte, mens jeg tenkte over om jeg nettopp hadde bidratt til å bekrefte myten om den middeladrende mannen. I stedet smilte jeg enda bredere og konstaterte at jeg hadde krysset av enda et punkt på min egen erotiske bucket list.

Og da er vi tilbake til spørsmålet: Hvem utstedte disse merkelappene på mannlig og kvinnelig seksualitet i våken alder? Hvem satte merkelapper på kvinners og menns realisering av moden lyst, og dermed satte seg til doms over deres hemmelige fantasier, deres eksperimentering og deres orgasmer?

Hvorfor kan vi ikke si at det handler om den samme drivkraften – nemlig en sunn, fremdeles ungdommelig og livsbejaendekåthet? En kåthet det ikke er noen grunn til at skal være forbeholdt årene under de 30. En kåthet som kanskje, selv om vi ikke er vant til å tenke slik, kanskje hører hjemme i årene over de 40. Fordi det er da man tør, har tid – og lyst? Enten mann er mann eller kvinne.


 

Relaterte artikler