Sped- og småbarnstiden

Skrevet av: Marina Manuela de Paoli

Publisert:
Sist oppdatert:

Barn utforsker sin kropp og oppdager genitaliene som viktige lystsentre allerede fra fosterstadiet. I det første halve leveåret inntreffer en minipubertet.

Denne artikkelen er et utdrag fra
22 viktige hendelser fra 9 til 19
Et Cupido-tema om de viktigste hendelsene i pubertetsutviklingen.
 Genital lyst
Fra fosterstadiet
Barn har utforsket sin kropp og oppdaget genitaliene som viktige lystsentre allerede fra fosterstadiet. Deres evne til å oppleve nytelse og lyst senere i livet påvirkes i høy grad av hvordan mor - eller viktigste omsorgsperson - forholder seg til barnets genitale lystopplevelser spesielt i sped- og småbarnstiden, men også i tiden frem mot puberteten og gjennom puberteten.
 
Minipubertet
Det første halve leveåret
I tiden etter fødselen har kroppen en høy produksjon av hormoner som er de samme som aktiveres i puberteten. Hos spebarn øker nivåene av blant annet testosteron i andre leveuke og når et maksimum i 4.-10. uke. Denne overgangsaktiveringen blir noen gang referert til som «minipubertet».

Ved 6-månedersalderen synker nivåene gradvis til førpubertalt nivå, der de holder seg frem til puberteten.
 
Mekanismene som ligger bak både aktiveringen og inaktiveringen av minipuberteten er ukjent, men man regner med at den senere «ekte» pubertet blir utløst ved en reaktivering av de samme mekanismer.
 
 
Les også:
22 viktige hendelser fra 9 til 19
I dag anses pubertetsstart for 9-åringer som «innenfor normalen». For dem som er senest ute slutter puberteten i 19-årsalderen.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Barndom
Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Relaterte artikler