© StepanPopov / Shutterstock / NTB scanpix

Hvor viktig er seksualiteten i samlivet ditt?

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

For noen er seksualiteten helt avgjørende, for andre er den mest som et krydder, og for noen er den ikke viktig i det hele tatt.

«Kan et par nyte livet og leve lykkelig uten sex?» Spurte Cupido. 
«Ja, det kan gå helt fint så lenge seksualiteten ikke er viktig for dem.» Svarte Lennart Lindgren.

Lennart Lindgren er familieterapeut. Han har spesialisert seg på hvordan kvinnen og mannen best kan «komme ut» sammen i et heteroseksuelt samliv. Terje Gammelsrud (tidligere redaktør i Cupido) har intervjuet ham om fantasier og preferanser på kollisjonskurs.– Hva er det aller viktigste han og hun bør finne ut av når de velger å bli sammen?
 
– Det er i alle fall to vesentlige spørsmål vi bør stille oss. Det ene er hvor viktig seksualiteten er i livet vårt.
 
For noen er seksualiteten helt avgjørende, for andre er den mest som et krydder, og for noen er den ikke viktig i det hele tatt. Men hvis ikke ulike forventninger til seksuallivet blir avklart i løpet av den komme-ut-reisen vi må foreta både hver for oss og sammen med hverandre, vil oddsene for et godt samliv være dårlige, og det er her vi oftest opplever at samliv kræsjer.
 
Det andre spørsmålet er hvor åpne vi skal være om vår seksualitet, og spesielt om hva som tenner vår lyst. Det er jo ingen selvfølge at vi åpner oss for andre når det kommer til slike private spørsmål, og ofte har vi ikke engang selv kjent godt etter. Men hvis ikke partnere klarer å oppnå en forståelse omkring hvor åpne de skal være, vil den felles komme-ut-reisen bli ganske taus.
 

– Hva risikerer et par der den ene eller begge ikke oppnår respons på sin egen lyst?

– Kan vi ikke vise vår seksuelle lyst og dele våre fantasier av frykt for å bli avslørt eller skape dårlig stemning, blir resultatet så lett at vi unngår områder der lyst kan tennes. Da kan seksualiteten bli et trist prosjekt der den ene eller begge må leve med skuffelsen over at forventninger ikke ble innfridd.
 

– Hvordan vurderer du prognosen for par som ikke kommer godt nok ut sammen?
 
– Det kan jo bli en kronisk spent konflikt i forholdet som kan bli en viktig faktor for utvikling av nedstemthet, utrygghet, depresjon og angst, og som kan føre med seg uro, bråk, vold og utroskap, og ikke minst gi god næring til sjalusi for dem som er disponert for det.
 

– Kan et par nyte livet og leve lykkelig uten sex?
 
– Ja, det kan gå helt fint så lenge seksualiteten ikke er viktig for dem.

 

LES MER OM LENNART LINDGRENS
ERFARINGER MED PARETS SEKSUALITET


Komme ut som hetero
Svarer ikke sexlivet til forventningene? Det er faktisk like viktig, og ofte like komplisert, å komme ut som hetero som homo.


Manglende respons i samlivet?
Hva skjer når det er mismatch mellom dine egne og partnerens drømmer og lengsler?


Bør du dele fantasiene dine med partneren?
Fantaserer du under samleiet? Bruker du fantasiene som en ressurs, eller er de et problem?
 

Relaterte artikler