I følge den finske filosofen og sexologen Tommy Paalanen skal vi ikke undervurdere betydningen av bestemor og bestefars holdninger og livsvisdom. Deres bidrag til startpakken vi får med oss ved forløsningen kan bli viktig for livskvaliteten vår. | © studiostoks / Shutterstock / NTB scanpix

Minus 12 år

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

LIVSSYKLUS er blitt som en rød tråd i den seneste fasen av Cupidos utviklingshistorie. Men hvor begynner egentlig livssyklus?

 Lederartikkel i Cupido 4/2016

LIVSSYKLUS er blitt som en rød tråd i den seneste fasen av Cupidos utviklingshistorie der den redaksjonelle innsatsen i høy grad har vært å dokumentere seksualitetens rolle for helse og livskvalitet fra unnfangelsen til graven.

Vi er inspirert av ildsjeler, lærde som lege, som ikke tar til takke med hva andre har synset og forkynt, men som vil finne sine egne svar og nå forteller seksualiteten på nytt.

I denne utgaven av Cupido møter vi flere av dem, en mann på 49 som lurer på hvor det ble av 40-årskrisa og rapporterer om seksuell frodighet uten grenser, en kvinne som er lei av å høre om kvinners skrantende lyst og som fører ordet for voksne kvinner med seksuell appetitt, en lege som vil formidle ny kunnskap om menn i en avgjørende livsfase, en funksjonshemmet kvinne som sloss mot fordommer og tabuer og en arkeolog som bryter med tidligere arkeologgenerasjoners livsanskuelser.

Men så var det altså dette med livssyklusen. Hvor begynner den egentlig? Ved fødselen? Ved unnfangelsen?

«... eller når barnet er minus 12 år?» Spør den finske filosofen og sexologen Tommy Paalanen som er opptatt av å avklare hvor i livssyklus det vil være optimalt å sette inn ressurser for å sikre den enkelte en god livsutvikling med evne til å nyte. «Kanskje bør vi begynne med foreldrene i god tid før de blir foreldre?»
 
«La oss i det minste håpe at de frø vi sår også kommer ungene og barnebarna våre til gode!»

«Ingen dum ide,» mener kvinnen som fører ordet for kvinner med appetitt. Hun ber om å få være anonym og innrømmer med det at et åpent engasjement for seksuell lyst kan være ugunstig for karriere, morsrolle og godt naboskap. «Sorry, slik er det bare,» sier hun. «La oss i det minste håpe at de frø vi sår også kommer ungene og barnebarna våre til gode!»

 
SITAT
«Den beste forebyggelsen, tenker jeg ofte, gjøres før folk er født.»
Finn Skårderud i sin serie «Matens uro» i Aftenposten 2. august - om svangre kvinner som frykter at fødselen vil etterlate seg strekkmerker og litt mageflesk og prioriterer sitt eget utseende.
Cupido 3/2016
 
Les også:
Er kvinner med stor sexlyst unormale?
Nei, men mange tørr ikke snakke for høyt om sin seksuelle appetitt og glede.Arvesynden
Skam og skyld som nedarves fra foreldre, kan være en risikofaktor for barnets fremtidige livskvalitet og helse.Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Arv
Vi blir ikke født med blanke kort, vi er ikke ubeskrevne blad. Vi er preget av evolusjons- vidom - og en god porsjon tilfeldigheter. Noen av oss har flaks, andre har det ikke.


Les flere lederartikler
i Cupido!
 

Relaterte artikler