Utsettelse av puberteten hjelper

Publisert:
Sist oppdatert:

Staten Oregon i USA er den første amerikanske staten som tilbyr offentlig betalte, pubertetsundertrykkende medisiner til barn med kjønnsinkongruens.

Tenårene, med alt det innebærer at kroppsforandring, er en vanskelig tid for de fleste. Men for transkjønnede kan det oppleves ekstra komplisert at den androgyne barndommen erstattes av stemmeskifte, adamseple og voksende bryster. For mange blir endringene fulgt av dype depresjoner og selvmordstanker.

Men økende kjennskap til og kunnskap om transkjønnede har ført til store endringer for helsetilbudet de får. I 15 år har klinikker i Europa og USA behandlet transkjønnede barn med medisiner som stopper den naturlige utviklingen av kroppene deres.

Tanken bak behandlingen er tosidig: For det første kjøper det tid for pasienten, så han eller hun kan ta en begrunnet avgjørelse om å foreta den fysiske overgangen til det kjønnet de identifiserer seg med eller ikke. For det andre gjør pubertetsbremsingen det mye enklere å gjennomføre det fysiske skiftet dersom det blir konklusjonen.

Ved for eksempel å utsette utviklingen av bryster slipper en person som foretar kvinne-til-mann-overgang å operere brystområdet.

Men medisineringen gir ikke bare fysiske fordeler. Tenåringer som allerede lever som det kjønnet de identifiserer seg som slipper å bli «avslørt» av kroppene sine, og dermed slipper de den psykiske belastningen det er å kjempe seg gjennom tenårene i «feil» kropp. 

Kilde: The Atlantic

 
Les også:

Pubertetsutsettelse for et bedre liv
For at barn født i «feil» kropp skal slippe det smertefulle kroppslige «forræderiet» som puberteten representerer for dem.

Helsetrøbbel
for transkjønnet ungdom

Unge transkjønnede står overfor store helseutfordringer som bør tas tak i så tidlig som mulig.

Fra Cupidos arkiv: LGBT
Lesbe, homse, bi eller trans? En akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold?

Relaterte artikler