Christian Zsilavets, en transkjønnet mann med 20 års erfaring som lærer, hilser på lokale LGBT-aktivister ved en innsamling for Pride Atlanta School i Georgia i USA. Skolen er privat, og vender seg mot studenter som er transkjønnede, lesbiske, homofile eller ikke ønsker å underkaste seg et tradisjonelt kjønnsmønster. «Det skal være et trygt sted for unge som gjerne vil lære, og som ikke har lyst til å møte homofobe kommentarer hver eneste dag,» sier han. | © Zuma Press/NTB scanpix

Helsetrøbbel for transkjønnet ungdom

Publisert:
Sist oppdatert:

Forskere konkluderer med at unge transkjønnede står overfor store helseutfordringer, og anbefaler å ta tak i problemene så tidlig som mulig.

På New Zealand er det påvist at det finnes langt flere transkjønnede barn og ungdommer enn tidligere antatt. De har en betydelig dårligere helsesituasjon enn andre barn og unge. I Georgia i USA er krefter i gang for å etablere en egen skole for transkjønnede.
 
En undersøkelse blant 8166 elever i videregående skole på New Zealand viser at så mange som 1,2 prosent av ungdommene identifiserer seg selv som transkjønnede. Det er Journal of Adolescent Health (Magasinet for ungdomshelse) som melder dette.
 
1,2 prosent svarte at de var transkjønnet, 2,5 prosent svarte at de ikke var helt sikre mens 1,7 prosent ikke forsto spørsmålet.

Ungdommene ble bedt om å plassere seg selv i en av fire kategorier (transkjønnet, ikke-transkjønnet, ikke sikker og forstår ikke spørsmålet), før de beskrev sin egen helsesituasjon og trivsel. 94,7 prosent svarte ikke-transkjønnet, 1,2 prosent transkjønnet, 2,5 prosent svarte at de ikke var helt sikre mens 1,7 prosent ikke forsto spørsmålet.

Da forskerne sammenstilte kjønnsidentitet med egenoppfatning av helse sto forskjellene tydelig frem. Den store gruppen som identifiserte seg som ikke-transkjønnede meldte om betydelig bedre helse og trivsel enn de transkjønnede, usikre og uvitende på områder som selvtillit, depressive symptomer, selvmordsforsøk og mobbing på skolen.

Derfor konkluderer forskerne med at unge transkjønnede står overfor store helseutfordringer, og anbefaler å ta tak i problemene så tidlig som mulig.
 

Les også:
Pubertetsutsettelse for et bedre liv
For at barn født i «feil» kropp skal slippe det smertefulle kroppslige «forræderiet» som puberteten representerer for dem.

Det var da jeg møtte puberteten
at alt begynte å gå til helvete

19 transpersoner - med 19 ulike tidlige minner om annerledeshet.

Fem transeportretter
I Cupido-temaet ”Trans – God sex for alle kjønn?” presenteres fem forskjellige trans-portretter. De viser at trans kan være så mangt.

Fra Cupidos arkiv: LGBT
Lesbe, homse, bi eller trans? En akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold?

Relaterte artikler