Kan lysten på sex være blant det første som rammes når økonomien skaper bekymring? | © Wavebreak Media/Corbis/All Over Press

Not tonight, darling

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Avisen The Observer melder at seksualdriften i Storbritannia er redusert betydelig i løpet av de siste årene, og at det er mennene som har mistet mest lyst.

I løpet av de seks årene som er gått siden avisa sist foretok en tilsvarende undersøkelse, har andelen briter som oppgir at de har en seksualdrift høyere enn gjennomsnittet falt fra 44 til 34 prosent. I samme periode har voksne briters rapporterte antall sex pr. måned falt fra sju til fire.
 
Er den manglende sexlysten en bieffekt av innstrammingspolitikken? Spør The Observer etter å ha bearbeidet data fra sin store 2014-undersøkelse av britenes sexvaner og holdninger til seksualitet. Kan lysten på sex være blant det første som rammes når økonomien skaper bekymring?
 
Kan de rett og slett ha fått mindreverdighetskompleks av å lese om superkinky sex i en setting uten pengesorger?
 
Eller skyldes det bivirkninger fra Fifty Shades of Grey, spør Observers spaltist Tim Adams i en kommentar til undersøkelsen som også viser at overraskende 43 prosent av befolkningen i det minste har bladd seg gjennom en av de tre bindene i trilogien og at ikke mindre enn 90 prosent  av britene oppgir at sexlivet deres for tiden ikke er spesielt spennende. Kan de rett og slett ha fått mindreverdighetskompleks av å lese om superkinky sex i en setting uten pengesorger?
 
Eller skyldes det at mer likhet i samlivene mellom kvinner og menn fører til mindre sex? Slik New York Times spurte etter at bestselgerforfatteren Lori Gottlieb skapte Twitter-storm med sin ”Marry Him: The Case for Setting for Mr Good Enough” der hun presenterte bevis for at ”jo mer par deler husarbeid og omsorg for barn, jo mer fremskritt som gjøres for å redusere seksuell ubalanse kjønnene imellom, jo mindre sex er det sannsynlig at de har”.
 
Når mannen utførte hva undersøkerne kalte feminine sysler, hadde paret sex 1,5 færre ganger i måneden enn par der mannen viet seg til mer maskuline sysler.
 
I forlengelsen av Gottliebs hypotese, refererer Observers Tim Adams også til undersøkelsen ”Egalitarianism, Housework and Sexual Frequency in Marriage”, publisert i American Sociological Review i 2013, som fant at når mannen utførte hva undersøkerne kalte feminine sysler – som å legge sammen tøy etter vasken og støvsuge stua – hadde paret sex 1,5 færre ganger i måneden enn par der mannen viet seg til mer maskuline sysler – slik som å løfte tunge ting og pusle med bilen. Undersøkelsen viste at jo mer mannen syslet med maskuline oppgaver, jo mer fornøyd var kvinnene med seksuallivet.
 
Norske forhold
I de norske MMI-undersøkelsene var det 22% som svarte at de ofte eller av og til var avvisende i forhold til sex i 1997. I 2007 var det 26% som svarte det samme. Norske sexologer Cupido har snakket med stiller seg for øvrig noe tvilende til holdbarheten i The Guardians spekulasjoner i hva som kan være årsakene til den dramatiske utviklingen i Storbritannia.
 
 
Lenker til The Observers ”British sex survey 2014” og The Guardians oppfølginger av den finner du på www.cupido.no/not-tonight-darling. Der finner du også lenker til annet relevant stoff om sex og lyst.

 
 
Engelsk undersøkelsen viser at homoer har et langt mer spennende (adventurous) sexliv enn heteroer.

Jo rikere vi blir...
Undersøkelser i rike land som Japan, USA, Frankrike og Storbritannia, viser at folk har mindre sex enn noensinne før.

Relaterte artikler