© Shutterstock/NTB scanpix

Historien om svangerskapets seksualitet

Skrevet av: Julie Peakman

Publisert:
Sist oppdatert:

I middelalderens katolske kirke ble sex dømt som syndig i så mange sammenhenger at det er et under at det overhodet ble født barn.

Ingen sex på festdager, og ingen sex på fastedager. Null sex på søndager, absolutt ingen sex på de dagene da helgenene ble feiret (og det er mange helgener i den katolske kirken!) og selvfølgelig: kun sex når unnfangelse og fødsel var målet. Det er derfor ikke det minste merkelig at sex under svangerskapet knapt er nevnt i europeisk historie.
 

Siden sex kun skulle gjennomføres (ikke nytes …) for å føre slekten videre, var det jo ingen grunn til å ha sex når unnfangelsen allerede hadde funnet sted?
 

«Kjødelige forbindelser med hustruer må kun finne sted for å unnfange, ikke for nytelsens skyld, og en mann skal avstå fra sex med sin gravide hustru.» Det var dommen fra det frankiske kirkekonsilet på 800-tallet. «Summae Confessorum», en håndbok fra tidlig 1200-tall for de av kirkens menn som kunne gi syndsforlatelse etter skriftemål, slo ettertrykkelig fast når de mente sex var ulovlig: en kvinne ble ansett som uren under menstruasjonen, under svangerskap, mens hun ammet og i førti dager etter fødselen. Kun etter botsgang, en rituell rensende seremoni der kvinnen ble ønsket velkommen inn i kirken igjen, var det trygt å ha sex med henne.
 

«En kvinnes lyst etter sex er aldri så høy som når hun er gravid,» hevdet munken Albertus Magnus på 1200-tallet.

 
Men utover på 1200- og 1300-tallet begynte mange teologer å ta den rituelle renheten mindre alvorlig. Den tyske dominikanermunken – og senere helgenen – Albertus Magnus levde på 1200-tallet, og var tidlig ute med å unnskylde sex under svangerskapet. Han hevdet at fosteret stimulerte kvinnens seksuelle lyst. «En kvinnes lyst etter sex er aldri så høy som når hun er gravid,» var munkens påstand.
 
Den moderne kirken har siden slappet litt mer av rundt de ekteskapelige restriksjonene, som følge av blant annet økt kunnskap om biologi og at sex under graviditet ikke lenger ansees som skadelig for fosteret. Moderne teologer har inntatt den holdningen at siden den seksuelle handlingen i bunn og grunn er en handling som er innrettet mot formering, altså naturlig penis-i-skjede-samleie, er sex under svangerskapet fortsatt slik det var tiltenkt av Gud i et ekteskap. Det er en handlings iboende mål, ikke dens moralske mål, som gjør den enten god eller ond i seg selv.
 
JØDENE hadde på sin side aldri hatt restriksjoner på sex under svangerskapet. Tvert imot, faktisk. Seksuelle forhold var tillatt, og en ektemann var forpliktet til å ha sex med regelmessige intervaller med sin kone. Et svangerskap var intet unntak fra denne regelen, med mindre kona ikke ville. Selv om rabbiene advarte mot sex i svangerskapets første trimester, mente de at fosteret hadde godt av foreldrenes sex i andre trimester, selv om det var ansett som farlig for moren. Det var først i siste trimester både mor og barn kunne nyte fordelene ved sex. Moderne medisin sier seg delvis enig angående første trimester. Mannen sæd inneholder prostaglandiner og oksytosin, som er livmorsammentrekkende hormoner.
 
I SHARIALOVENE møter ikke muslimske ektefeller noen restriksjoner eller begrensninger hvis de ønsker å nyte sitt seksuelle fellesskap under svangerskapet. Faktisk er det lov helt frem til det øyeblikket kvinnen føder. Problemene dukker først opp med den blødningen som oppstår etter fødselen. Da blir kvinnen ansett som uren. Sharia setter en maksimalgrense for etter-fødselblødning ved førti dager under normale forhold. Men hvis kvinnen slutter å menstruere tidligere enn det, etter 10, 20 eller 30 dager, må hun rense seg selv med en «ghusl», altså et fullstendig bad. Etter det er alle begrensninger på ekteskapelige aktiviteter med mannen borte.
 

Det er ikke anbefalt for en som tror på Allah å bruke sitt vann til å vanne den andres barn.


HADITH, som er sitater fra profeten Muhammed, ble etablert på 600-tallet som veivisere for muslimer. En hadith sier for eksempel: «Det er ikke lov for en person å ha seksuell omgang med en gravid kvinne før hun føder.» Men dette ble relatert til å ha sex med en kvinnelig fange, siden slaveri var vanlig på den tiden profeten levde. Det er også blitt relatert til å ha sex med en kvinne som er gravid med en annen mann, som det blir nærmere forklart i en annen hadith: «Det er ikke anbefalt for en som tror på Allah å bruke sitt vann til å vanne den andres barn.» Det gjaldt altså ikke en manns egen kone.
 
GAMMEL KINESISK TAOISME bød på en rekke forslag til stillinger som paret kunne bruke under svangerskapet. «Når en kvinne er gravid bør stillinger som ”Geit mot Treet” og ”Måken Flyr” brukes for sikkerhets skyld». Den første innebærer at mannen sitter på sengen med bøyde knær, så fotsålene hans hviler mot hverandre. «Så får han kvinnen til å sitte på seg, med ryggen til ansiktet hans. Hun senker hodet for å føre jadestaven hans inn i seg mens han holder henne fast rundt midjen.» I det andre forslaget står mannen ved sengen og løfter kvinnens ben før han presser «jadestaven dypt inn i jadeåpningen hennes».
 
HINDUISMEN har ingen restriksjoner mot samleie under svangerskap, men har forbud mot samleie under menstruasjon og på enkelte dager i måneden. Dharmasastra, de hinduistiske lovbøkene, gjør det helt klart at sex er tillatt under svangerskapet. En del av Dharmasastra, kjent som Vasistha, forteller myten om Indra, som etter å ha drept Vritra for å ha holdt verdens vann fanget, oppsøkte kvinnene for å få dem til å ta på seg en tredel av den skylden han hadde pådratt seg. De gikk med på det, og i retur fikk de «gaven» at de kunne fortsette å ha sex med sine ektemenn når de var gravide og helt frem til fødselen.
 
Til tross for forsikringene i teksten har hengivne hinduister, som Mahatma Gandhi, tatt motsatt standpunkt. I boken «Historien om mine eksperimenter med sannheten» forklarer han konflikten i livet hans rundt sex under svangerskapet. I 1885, da han bare var 16 år gammel, forlot han sin fars dødsleie for å ha sex med sin gravide kone. «Tankene mine sirklet rundt soverommet – og det til og med i en tid da religion, medisinsk vitenskap og alminnelig fornuft forbød seksuelt samkvem.» Også senere følte han seg skyldig for denne handlingen, kanskje spesielt siden babyen døde kort tid etter fødselen. «Ikke noe annet kunne forventes. La alle gifte bruke mitt eksempel som en advarsel,» skrev han.
 

Graviditeten gjorde henne til et enkelt bytte for Walter, selv om han lovet å sørge for at hun ikke «gikk til grunne».

 
DE BRITISKE VICTORIANERNE hadde ingen slike kvaler. «My Secret Life» er en bok fra 1888, skrevet av en viktoriansk gentleman under pseudonymet «Walter». Han deler villig vekk om hvordan han nyter sex med gravide kvinner (selv om det er mulig å argumentere sterkt mot at boken er en reell biografi, og i stedet er en oppdiktet erotisk, dog realistisk, fantasi). En av kvinnene han hadde befruktet ble stadig mer ildfull etter hvert som svangerskapet skred frem. «De to månedene beviste at hun var med barn. Hun hadde sagt at hun skulle avlutte forholdet til meg, men har muligens glemt det. For i stedet for å avslutte, virket hun mer og mer ivrig etter mine omfavnelser enn tidligere.»
 
Men for de aller fleste kvinner var det frykten for et utenomekteskapelig svangerskap som var mest dominerende. En «fattigpike», Lucy, var blitt gravid med en lakei, altså en tjener ganske langt nede på den sosiale rangstigen. Hun hevdet at lakeien hadde lovet å gifte seg med henne, et løfte som nok var temmelig vanlig under slike omstendigheter. Graviditeten gjorde henne til et enkelt bytte for Walter, selv om han lovet å sørge for at hun ikke «gikk til grunne». Han ga henne et par pund og tenkte for seg selv: «Jeg kan ikke skade henne. Hun er allerede med barn, og pikken min er svulmende stolt.»

Et to måneder langt svangerskap fikk ham ikke til å avstå, men følte i stedet at det ga ham lov til å gjøre hva han ville med henne – inkludert munnsex, få henne til å masturbere og selvfølgelig ha vaginalt samleie med henne. Men han var også fast bestemt på å gi den gravide kroppen hennes noe nytelse. «Jeg var bekymret for å knulle henne, selv om jeg brant etter å gjøre det, av frykt for at min overivrige maskin skulle avslutte sin nytelse for tidlig, uten å gi henne en del av det gode.» Men Walter fikk avsmak så fort maven svulmet, og satte i stedet i vei mot sitt neste mål: den gravide Amelia. «Jeg begynte å ligge med henne, og gjorde så det i en måned eller to, helt til maven hennes begynte å bli stor. Jeg likte ikke å ta henne når hun hadde den store maven, og forlot henne raskt.»
 

Tabu mot samleie under svangerskapet av frykt for at ett barn i maven skulle bli til tvillinger.


MYTENE rundt sex under svangerskap er mange, og flere av dem har blitt med helt opp til vår tid blant stammefolk. Da antropolog Margaret Mead studerte Mundugumor-stammen på Papua New Guinea mellom 1931 og 1933 oppdaget hun at de hadde tabu mot samleie under svangerskapet av frykt for at ett barn i maven skulle bli til tvillinger. Dermed assosierte kvinnene graviditet med seksuell avholdenhet, i tillegg til ektemannens sinne og avvisning. Det var også en konstant frykt for at han skulle finne en annen kvinne, og så forlate den vordende mor. Andre stammefolk, som Akamba i Kenya, sa nei til sex under svangerskapet av frykt for at barnet skulle bli handikappet.
 
Til og med i dag, med så mange opplysende selvhjelpsbøker, er det par i blant annet Japan som avstår fra sex under svangerskapet. Selv om det er finnes en nølende aksept av at det er trygt, blir en naken penis ansett som såpass skitten at den ikke slipper til i nærheten av et foster. Eksperter anbefaler at den pakkes i lateks. Mange japanske par avholder seg fullstendig fra sex under svangerskapet. Det ser ut til å være to hovedgrunner til det: en sterk tro på at sex kan skade fosteret, og japanske kvinners skam over vektøkning og store maver. Likevel er det mange japanske erotiske malerier fra 1700- og 1800-tallet, kjent som shunga, som avbilder avslappede, gravide kvinner i seksuell aktivitet. De er alle nakne, bortsett fra en hvit stoffremse som støtter mavene.
 
NYERE FORSKNING - Sex under svangerskapet har faktisk helsefordeler, spesielt for kvinner som er i ferd med å gå over tiden, siden orgasmen kan starte veer. Jaqueline Daniel fra Curtin University i Australia har nylig påvist at de hormonene som forekommer under fødsel er de samme hormonene som dukker opp når kvinnen har sex. Det skjer faktisk også at kvinner får orgasme under fødselen. De fleste som opplevde det gjennomførte fødslene sine i trygge, avslappede omgivelser, som for eksempel ved hjemmefødsler.
 
Undersøkelser har også vist at rolig vaginal stimulering under fødselen hevet smerteterskelen med over 75 prosent, og med hele 100 prosent for de kvinnene som fikk orgasme. Professor Barry R Komosaruk ved psykologifakultetet ved Rutgers University i New Jersey er tydelig: «Jeg anbefaler av hele mitt hjerte at orgasme bør vurderes som fødselshjelpemiddel, siden analgetikum og oksytosin som frigjøres under orgasmen har en stimulerende effekt på livmoren, og muligens også på smerteterskelen.» Professor Beverly Whipple ved samme universitet støtter påstanden: «Jeg skulle ønske vi kunne få flere par til å se verdien i sensuell og seksuell stimulering under fødsel.»
 
 
Julie Peakman er engelsk historiker og forfatter. Hun er hovedredaktør av seksbindsverket ”A Cultural History of Sexuality (2011) og har i 2012 og 2013 bidratt med artikkelserien ”Perversitetenes historie” i Cupido.
 

 

Les også Charlotte Overgaards:
Seksualitet og svangerskap
Charlotte Overgaard gjennomgår nyere forskning om seksuallivet under svangerskapet.Prevensjonens historie
Prevensjonens historie handler også om en kvinnes bønn om å bli spart for å bli gravid.Forbudt fra 1760 til 1960
Boka anbefalte at kvinnen burde nyte seksuelt samvær slik at de lettere kunne bli gravide.


 
Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Svangerskap

God sex under svangerskapet og i tida etter fødselen er en meget god investering for et fortsatt godt samliv. Lite eller dårlig sex i denne perioden kan være risikabelt.

Seksualitetens historie
Seksualitetens historie handler om maktmenneskets trang til å kontrollere medmennesket der det er mest sårbart.

Relaterte artikler