412-08567_w
412-08567_w | © Bulls

Leger bør spørre om seksuell praksis

Publisert:
Sist oppdatert:

Eksperter på kjønnssykdommer mener fastleger må bli flinkere til å stille spørsmål om seksuell praksis.

Det er i Tidsskrift for Den norske legeforening at ekspertene tar til orde for at fastleger må snakke mer om sex med pasientene sine. Målet er å oppdage kjønnssykdommer i tide.

– Vi mener at fastleger bør kjenne sine pasienters seksuelle praksis uavhengig av om de har symptomer fra kjønnsorganene, sier Åse Haugstvedt og Harald Moi ved Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus til Tidsskriftet.
 
De to spesialistene understreker at seksuelt overførbare infeksjoner ikke nødvendigvis gir symptomer og dermed ikke vil bli oppdaget i tide. Dermed kan en rekke personer som er smittet med for eksempel hiv og syfilis gå ubehandlet i lang tid. – Jeg forstår at det kan være et vanskelig spørsmål å stille, men vi kan ikke forvente at pasientene selv skal ta det opp, sier Åse Haugstvedt til NRK.no.
 
Ifølge Folkehelseinstituttet er menn som har sex med menn den desidert mest smitteutsatte gruppen i Norge både for hiv, gonoré og syfilis. Siden disse infeksjonene er forbundet med homoseksualitet, kan det hende enkelte leger unnlater å stille nødvendige spørsmål fordi de er redde for å støte pasienten, tror Haugstvedt.

– Legene har jo i utgangspunktet ikke noe med om pasienten er homofil eller har sex med noen av samme kjønn, men i denne sammenhengen er dette viktig informasjon for å kunne ta relevante prøver. Derfor er det også viktig at legene forklarer grunnen til at de stiller spørsmålene, sier hun.

 

Relaterte artikler