Vigeland 3
Vigeland 3 | © Terje Gammelsrud

Gutter kommer tidligere i puberteten

Publisert:
Sist oppdatert:

Også gutter kommer tidligere i puberteten viser en ny undersøkelse som skaper bekymring. Funnene viser at puberteten starer ved ti-, elleve-årsalderen.

Amerikanske gutter kommer i puberteten mye tidligere enn før antatt viser en fersk studie gjennomført av American Academy of Paedriatrics.

I en studie fra 2010 som ble publisert I US journal of Pediatrics, kom det frem at jenter fikk bryster helt ned i syv års alder, og at de også inntar puberteten tidligere. Studien vakte stor oppsikt da den kom den gang, og nå ser også forskerne den samme trenden hos gutter.

Tegn til puberteten relaterer stort sett til vekst av testiklene og økt sjenanse. De nye funnene viser at utviklingen av kjønnsorganene starter rundt ni-ti års alderen, og at kjønnshår er vanlig fra ti til elleve års alder. Før denne studien er elleve og et halvt år regnet som gjennomsnittlig alder for når amerikanske gutter starter puberteten.

Fire tusen gutter i alderen 6 til 16 år i ulike amerikanske delstater ble undersøkt i studien. Full seksuell modenhet skjedde i 15-16 års alderen.

Fedme og miljøfaktorer
Hva årsaken er til at gutter starter puberteten tidligere er forskerne enda ikke helt enige om. Mye tyder likevel på at endringene kan ha en sammenheng med kosthold og livsstil.

– Endringene går for raskt. En genetisk endring skal gå mye saktere og tar hundretusener av år. Vi må se etter en sammenheng i miljøfaktorer, sier leder av studien Dr. Marcia Herman-Giddens fra Universitetet i North Carolina USA.

Flere andre studier har vist en sammenheng mellom fedme og tidligere pubertet hos jenter. I USA spekulerer derfor forskerne i at fedmeøkningen i samfunnet kan være med på å forklare den tidligere utvikling hos jenter, siden kroppsfett har sammenheng med det kvinnelige hormonet østrogen.

Denne sammenhengen er derimot ikke nok til å forklare årsaken til at også gutter nå starter puberteten tidligere enn før.

– Det er veldig komplisert å finne årsaksammenheng, men vi tror at kjemikalier som man blir utsatt for i det daglige samfunnet, kan ha en innvirkning, sier Sonya Lunder, senioranalytiker ved Environmental Working Group til nyhetskanalen CNN.

 
Les også:
Stadig tidligere pubertetsstart bekymrer
Barn kommer i puberteten tidligere enn før. Forskere er bekymret.
PUBLISERES 1. SEPTEMBER 2016

 
Puberteten er en tid som kan være både til gavn og besvær for utvikling av mestringsevne, selvaktelse og god helse.
PUBLISERES 27. AUGUST 2016

Barns seksualitet
Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Relaterte artikler