Fungerer ikke.
Fungerer ikke. | Åpne forhold fungerer ikke for folk flest, mener Hakim. | © Shutterstock

Hemmelighold eller åpenhet?

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

«Hva med åpne forhold? Glem det! Det er i høy grad basert på ønsketenkning og fungerer ikke for folk flest,» mener engelsk sosiolog.

Den engelske sosiologen Cathrine Hakim som er «eksperten» på erotisk kapital, fremhever «den franske måten» å takle samlivet på.

– Vi kan få bedre avkastning på vår erotiske kapital ved hemmelighold enn ved å søke seksuell tilfredsstillelse i åpne forhold, sier hun til Cupido.
 
Man er fortsatt svært glad i sin partner som ofte er blitt en god venn man elsker høyt.

– I Frankrike er det relativt stor aksept for å ha et forhold utenfor det etablerte parforholdet. Man ønsker ikke å bryte ut av det langvarige forholdet, man er fortsatt svært glad i sin partner som ofte er blitt en god venn man elsker høyt. Og forholdet er gjerne regulert av mange andre ting enn seksuell tiltrekning.
 
– Både kvinner og menn har sine eventyr ved siden av forholdet, men dette er verken noe man snakker om eller diskuterer. Og det er overhodet ikke snakk om åpne forhold.

– Ofte er det slik at dersom den ene partneren «avslører» den andre, velger man å overse det som skjer. Man skiller skarpt mellom kjærlighet, lojalitet til partner og familie, og nytelse og begjær sammen med elskeren eller elskerinnen.
 
Heteromenn har en slags forlokkende oppfatning av at homser har åpne forhold uten hvite løgner.

Cathrine Hakim opplever at heterofile menn ofte viser til hvor bra og enkelt menn i homofile par har det. Heteromenn har en slags forlokkende oppfatning av at homser har åpne forhold der man kan oppsøke seksuelle opplevelser utenfor parforholdet uten å måtte gå gjennom en masse hemmelighold og hvite løgner.

– Nå finnes det ingen gode undersøkelser om dette, mener Hakim. – Men min oppfatning er at det her er snakk om en ønsketekning fra de heterofile mennenes side, basert på fordommer og mangel på kunnskap.

– Homofile menn som jeg har snakket med uttrykker stor skepsis til åpne forhold som en generelt akseptert måte å leve sammen på. Igjen – dette finnes det ingen vitenskapelige bevis for, men jeg vil anta at homofile menn i sjekkemarkedet som åpent signaliserer at de ønsker et åpent forhold vil bli oppfattet som mindre interessante enn de som ønsker et monogamt forhold.»

 

Les også:
Sidesprang og tilfeldige elskere
Trofasthet er verdifullt, men langt fra det eneste saliggjørende i et forhold, hevder sosiologen som er blitt ekspert på erotisk kapital.


Hemmelighold eller åpenhet?
«Hva med åpne forhold? Glem det! Det er i høy grad basert på ønsketenkning og fungerer ikke for folk flest,» mener engelsk sosiolog.


Privatsex - bra for begge
Tolererer du at partneren din tilfredsstiller sine private lyster ved for eksempel å surfe på nettet? I så fall er du positiv til «privatsex»
 
 
Kanskje reise bort alene?
Ved å være fra hverandre, ved for eksempel å reise bort alene for en tid, kan et par bidra til å vekke lidenskapen og begjæret på nytt.


Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler