© Kzenon / Shutterstock / NTB scanpix

Erotisk kapital - kontroversiell ressurs

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Vår erotiske kapital er viktigere for oss enn vi tror. Vi burde ikke bruke så mye energi på å benekte at den finnes.

Da sosiolog Catherine Hakim fra Storbritannia holdt forelesning om «Erotisk kapital og seksuell nytelse» på Nordisk forening for klinisk sexologi (NACS) sin årskonferanse i Helsinki i 2012, ble det fort klart at sosiologen fikk gehør hos de nordiske sexologene for sine til tider kontroversielle teorier.
 

Feminister mener teorien seksualiserer forholdet mellom kvinnen og mannen, et forhold de mener kvinnene er dømt til å tape.


Cupido har tidligere skrevet om begrepet «Erotisk kapital»; er du sexy, får du økt innflytelse på arbeidsplassen. Er du attraktiv, kan du lettere bli rik. Er du den beste elskeren i forholdet, kan du få mest makt i diskusjoner. Du må bare lære deg å bruke din erotiske kapital. Dette er en teori som har fått feminister til å se rødt. De mener at teorien seksualiserer forholdet mellom kvinnen og mannen, et forhold de mener kvinnene er dømt til å tape.

«Sludder,» avfeier Hakim ovenfor Cupido da vi snakket med henne etter foredraget. «Jeg er både sexpositiv og anser meg selv som feminist, men dagens militante feminisme er blitt en religion basert på tro, ikke fakta.»

Hakim understreket i sitt seminar at «erotisk kapital» ikke bare er snakk om å være klassisk vakker. Hun antok at et flatterende utseende utgjør cirka 25 – 30 prosent av et menneskes totale erotiske kapital – resten må vi jobbe for selv.

«Ved å holde kroppen din i form, ved å passe på utseende ditt, være renslig, bruke klær og farger som passer deg og arbeide med dine sosiale ferdigheter vil du kunne øke din erotiske kapital betraktelig,» fremholder Hakim.
© Piotr Marcinski / Shutterstock / NTB scanpix


Sosiologen brukte franske Christine Lagarde, sjefen for Det internasjonale pengefondet, som et godt eksempel på hvordan en kvinne har forvaltet sin erotiske kapital godt. «Hun er i utgangspunktet ingen typisk, klassisk vakker kvinne, men gjennom sine valg med hensyn til karriere, klesstil, livsstil og utdannelse har hun skapt seg en fantastisk erotisk kapital som helt sikkert har vært medvirkende til at hun har fått den posisjonen hun nå har opparbeidet seg.»

Fungerende leder for Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS) psykolog og sexolog Sissel Schaller, kommenterer til Cupido at erotisk kapital som sådan har vært til stede i mennesket utvikling gjennom alle tider.

Schaller synes det er interessant at man seriøst begynner å forske på temaet, siden det helt klart har en innvirkning på oss.
 

Erotisk kapital handler jo ikke bare om sex, det handler også om å få gjennomslag politisk, i markedsføring og lobbyvirksomhet.


«Til nå har det blitt fremholdt som noe magisk som noen av oss har, og andre ikke har, men vi vet jo at folk - både bevisst og ubevisst – får fordeler og oppnår sine mål på grunnlag av sin erotiske utstråling. Erotisk kapital handler jo ikke bare om sex, det handler også om å få gjennomslag politisk, i markedsføring og lobbyvirksomhet. Dette handler om å få vite mer om hvordan ens egen væremåte og handlinger virker på andre,» kommenterer Schaller.

Hakim klarte for øvrig å provosere flere av de tilstedeværende på konferanse i Helsinki ved å påstå at akademia generelt er sexnegativ og har liten kontakt med den faktabaserte verden vi lever i. Siden flere av de fremmøtte anså seg som akademikere ble det reagert på Hakims uttalelser på dette området.

Hun på sin side beroliget sexologene med at selv om man er akademisk utdannet så er det selvsagt fullt mulig å bruke sin utdannelse til aktivt å delta i verden «utenfor», og hjelpe og bistå andre mennesker.  Men hun hadde lite til overs for akademikere som låser seg inn på sine kontorer og produserer teorier og -ismer som ikke har rot i virkeligheten – med tydelig spark til en del av de mest fremtredende av tidens mest militante feminister.

 

Les også:
Sjekk din erotiske kapital!
Her finner du de syv personlige egenskapene som er viktig for erotisk kapital. Sjekk hvor verdifull du er!


Har du det lille ekstra forspranget?
Det handler om egenskapen som gjør at du har lettere for å overbevise andre, bli likt, bli tilgodesett - kort sagt være attraktiv.


Erotisk kapital i bytte
mot sosial og kulturell kapital

Yngre har mest erotisk kapital. Men en eldre kan kompensere ved å dele sin kunnskap, erfaring og sosiale nettverk med den yngre.

 
Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Relaterte artikler