© Shutterstock / NTB scanpix
© Bulls

Hvordan overleve sjuårskrisa?

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

«Gamle ektepar» trenger å forføre hverandre på nytt og på nytt for å få lysten til å blusse. Slurver vi med det, og går inn i de søvnige vanene, så gidder vi ikke til slutt. Det blir for kjedelig.

Uansett hvordan vi jumper som kaniner mellom dynen og lakenet de første månedene av samlivet, de første årene i beste fall, så er søvnigheten ikke til å unngå til sist. I hvert fall når klokken viser 23.15, dere står på badet og pusser tennene, og neste stasjon er dobbeltsengen.
 
Den ene tenker: «Nå er det over en uke siden sist... I kveld MÅ det bli noe.»
 
Den andre tenker: «Egentlig har jeg litt lyst i kveld, men jeg er så sliten.»
 
Hvordan bevare lysten i et parforhold som har overlevd sjuårskrisa? Selv om den kom etter to år?
 
Jeg har i hvert fall funnet ut hva som gjør at min lyst går på sparebluss: Det å legge seg horisontalt ned, side ved side, uten klær, med dyne. Det som i den første hete forelskelsen var sitrende spenning, er nå blitt en søvnig vane.
 
Nå klør han meg på ryggen til vi sovner
Tidligere var det ren automatikk: Hud mot naken hud fikk kjønnene våre til å fylles med blod og lyst. Nå klør han meg på ryggen til vi sovner.
 
Så ikke kle av deg, ikke gå inn på soverommet og ikke legg deg ned hvis intensjonen er noe annet enn å sove!
 
Det er mange grunner til at lysten sovner i dobbeltsengen: Den viktigste er at kroppen, etter en lang og slitsom dag, tenker søvn, ikke sex, når du legger deg ned med partneren.

Det blir så altfor lett å gå rett på sak
I den grad det likevel blir elskov, går vi ofte glipp av forførelsen, kyssingen, omfavnelsen, oppvarmingen. Det blir så altfor lett å gå rett på sak når vi ligger klare under dynen. Vi gjør akkurat som vi pleier, puler av gammel vane, uten den store lidenskapen.
 
«Gamle ektepar» trenger å forføre hverandre på nytt og på nytt for å få lysten til å blusse. Slurver vi med det, og går inn i de søvnige vanene, så gidder vi ikke til slutt. Det blir for kjedelig.
 
Dobbeltsengens fysiske hindringer
Men det er ikke bare vanene som gjør at dere må komme dere opp av sengen. Det er også vanskeligere å ha kreativitet i soveredskapet: Mindre muligheter til behagelige stillinger for blant annet munnsex og gjensidig runking, enn stående, i sofaen eller over et bord. Ofte kommer en eller to armer i veien for kjærtegnene når dere ligger side om side. Og kanskje får den ene lett vondt i knærne av å måtte stå lenge doggystyle?
 
Dessuten fryser nakne kropper, og må holdes under dyna, særlig om dere har det skikkelig sovekaldt på soverommet. Det hemmer en full utfoldelse og kroppslig akrobatikk.

Det er alltid soverommet som ryddes sist
Og hvis dere har det som hjemme hos oss, så er det alltid soverommet som ryddes sist og som flyter over med kleshauger. Det er en lite romantisk påminnelse om ugjort jobb, som kan være en dreper for lysten.
 
Personlig liker jeg også dynamikken og spenningen i at den ene sitter, den andre står, eller den ene ligger og den andre sitter, eller at begge står med sine ulike høyder. For meg blir dette ofte borte i en kjønnsløs likeballanse side-ved-side i sengen. Høyden på sengen er også for lav til at den ene kan stå ved siden.

Lysten som blusser på et «upassende» sted
Jeg vil ikke gå glipp av det uventede, lysten som blusser på et «upassende» sted eller tidspunkt. Vi skyver lysten foran oss, den kan vente til vi legger oss, vente på soveromstiden, i stedet for å puste på ilden i alle andre av husets rom.

For å puste på lysten og skape litt hverdagsmagi kan du for eksempel komme inn naken, kun i en t-skjorte, i stua (før klokken 23). Kysse ham i nakken, og puste eller hviske ham lave sexy komplimenter i øret. Begynn å runke under kveldsnytt, begge to! Sutt på brystvortene allerede på badet.
 
Tillat fikling selv om du ikke er kåt
Mitt viktigste råd er: Ikke vent på lysten, begynn kjærtegnene og tillat fikling selv om du ikke er kåt først. Enten så kommer lysten for den ene, og deretter for den andre. Eller så kan du kjenne deilige kjærtegn uten å være kåt, og glede deg over den andres glede.

 

Relaterte artikler