Noen refleksjoner etter erotisk historie nummer 14.000

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Cupido-gründer Terje Gammelsrud har lest 14.000 erotiske historier innsendt til Cupido. Her forteller han hva som fascinerer med en god erotisk tekst.

Terje Gammelsrud ble intervjuet av daværensde Cupido-redaktør Hanne Grasmo til jubileumsheftet "KOM - Erotiske noveller gjennom 25 år" som ble utgitt ved Cupidos 25-årsjubileum i 2009.

 
– Blir du selv tent når du leser en god erotisk novelle? Spurte Hanne Grasmo
 
– Ja, selvsagt gjør jeg det. Og for tenningens skyld er det ikke nødvendig at teksten har høy litterær kvalitet. Jeg har faktisk også opplevd at tekster som fascinerer meg på grunn av sine litterære kvaliteter, først ved andre gangs lesning åpenbarer et vidunderlig potensial for seksuell tenning.
 
– Men hvordan klarer du å bli kåt, og ikke lei, etter å ha gjennomgått gjennomsnittlig ti tekster i uka, i 25 år?
 
– Forutsetningen for en god leseropplevelse er å kunne koble inn riktig modus og gi seg hen. Jeg kan ikke forvente å bli kåt av en erotisk historie hvis jeg har hodet fullt av andre tanker, for eksempel hvis jeg samtidig skal sjekke ortografien og tekstens litterære oppbygging, eller hvis jeg av helt andre grunner har tankene mine andre steder.
 
– Hva er dine kriterier for en virkelig god Cupido-novelle?
 
– De beste erotiske leseropplevelsene får jeg når forfatteren med et godt handlingsdrevet språk klarer å slå an tonen og skape pirrende forventninger og god stemning allerede i løpet av de første avsnitt, når historien bygger opp til spenning og tenning, og sørger for at min kåthet ikke blir distrahert før historien har funnet sin behagelige slutt.
 
– Hva med humor, er det viktig i erotikken?
 
– En morsom erotisk tekst kan faktisk være en kåthetsdreper. Jo mer jeg humrer og ler, jo vanskeligere blir det å bygge opp eller vedlikeholde seksuell tenning. Men dette er sikkert avhengig av den enkeltes smak og behag. God leseropplevelse kan det jo bli i alle fall.
 
– Tror du leserne blir tent av de 21 novellene i denne jubileumsboken med Cupido-erotikk?
 
– En leser er heldig om hun eller han virkelig tenner på mer enn en tredjedel av tekstene. Tenningsmønstre er like forskjellige som fingeravtrykk: Det som tenner den ene kan gi skikkelig avtenning for den andre. Men en erotisk tekst kan være god, selv om du ikke blir kåt når du leser den.
 
– Hva er poenget med en erotisk tekst, om du ikke blir kåt av den?
 
– En erotisk tekst kan for eksempel sette deg i god stemning. Den kan inspirere deg til et seksuelt initiativ senere på kvelden eller neste helg. Den kan gi næring til dine fantasier og kan være til nytte i årevis etter at du leste den. Den kan gi deg kunnskap om seksualitet og innsikt i novellefigurenes tenningsmønstre og erotiske kreativitet, og hvem vet – kanskje får du bruk for det en dag?
 
– Til slutt: Hvem er det som skriver de erotiske novellene i Cupido?
 
– Det er både Cupidos egne lesere og anerkjente skribenter. Svært mange forfattere av erotiske historier skriver primært for sin egen lysts skyld, og får opplevelsen av å se teksten på trykk som en ekstra bonus. Erotiske noveller skrives bestemt ikke bare for å formidle gode opplevelser til leseren. Eller for honorarets skyld.
 
Selve skriveprosessen kan i seg selv være pirrende og tennende, enten det skrives alene eller sammen med en kjæreste som gir feedback. I alle fall gjelder dette for amatørene, og de har desidert vært i flertall blant Cupidos erotikkskribenter opp gjennom årene.
 

Cupidos medarbeidere som fra 1984 har lest tusener av innsendte erotiske historier, har reflektert mye omkring hva som er erotikkens funksjon og hva som er god og dårlig erotikk.

Relaterte artikler