CWE 6653
CWE 6653 | © Carolyn Weltman

Orgasmekrig i Oslo - G-punkt vs. klitoris

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Sexologer og sexaktivister krangler så kjønnshårene fyker – finnes det et G-punkt eller er det egentlig en del av klitoris? «Ikke på vilkår,» påstår Betty Dodson. «Jo, det gjør det,» svarer 23 prosent av USAs kvinner. De norske sexologene er ikke fullt så bastante.

De to norske sexologene Elsa Almås og Sissel Schaller kommenterer påstandene som den legendariske orgasme-aktivisten Betty Dodson presenterer i intervjuet med Cupido: Død over G-punktet!

 
– Dette ligner «klitoris-aktivisme», sier Elsa Almås, psykolog og spesialist i klinisk sexologi. Hun heller mot at det finnes et G-punkt. Hun er likevel åpen for at G-punktet, eller området inne i skjeden som oppleves som et G-punkt, kan være en del av nervesystemet rundt klitoris.
 
– Det finnes mye anerkjent forskning som tyder på at det finnes et G-punkt. Dette er blant annet slått fast ved obduksjoner av kvinner, der man har funnet ansamlinger av nervetråder på bestemte områder inne i skjeden. Det finnes ikke bare ett, men flere slike nervesentra som kan være med på å øke den seksuelle nytelsen hos kvinner. Det er også gjort laboratoriestudier som viser at det er et G-punkt.
 
Alle er forskjellige
– Jeg tror det vil være svært vanskelig for kvinner som opplever at de får orgasme ved hjelp av G-punktet å akseptere en teori om at G-punktet ikke finnes. Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å komme med bastante påstander og heller gi rom for kroppens mangfoldighet. Vi er alle forskjellige, og vi opplever nytelse og sanseopplevelser på ulike måter, sier Almås.
 
– Allerede på slutten av 40-tallet ble man klar over at det var noe som kunne beskrives som det vi i dag kjenner som G-punktet. Det er også klart at G-punktet kan være mer eller mindre utviklet fra kvinne til kvinne. Noen har stor glede av det, mens andre overhodet ikke får orgasme ved hjelp av penetrering og stimulering av G-punktet.
 
Politisk undertone
– Klitoris-aktivisme har en sterk politisk undertone, et ønske om å gi kvinner en selvstendig seksualitet som nødvendigvis ikke passer inn i det heteronormative. En kvinne skal ikke behøve enn mann og hans penis som trenger inn i henne, for å oppleve god sex og orgasme. Jeg mener kvinner kan ha et godt og selvstendig sexliv, som også kan inkluderer mannen og hans penis eller en vibrator, mener Elsa Almås.
 
– Det er helt klart trykksensitive områder inne i skjeden som kan oppleves som noe som kan likne på et G-punkt, men dette kan også godt være en del av det klitorale vevet, svamplegemene som er en forlengelse av klitoris, mener Sissel Schaller, også hun psykolog og spesialist innen klinisk sexologi.
 
Skaper prestasjonspress
Det er gjennomført flere studier rundt G-punktet, og en stor del av disse konkluderer med at det ikke finnes ett bestemt punkt som kan fungere som en av-og-på-knapp for gi kvinner utrolige orgasmer.
 
– Jeg tror det er uheldig at man fokuserer så mye på at det skal finnes en snarvei til kvinnens orgasme, selv om mange nok vil mene at det ville gjøre livet enklere for dem selv og partneren.
 
Freud hevdet at klitoris-orgasmen var en umoden form for orgasme, mens den vaginale orgasmen var den mer modne. Denne teorien fremhever penetrering som bedre enn klitoral stimulering, forklarer Schaller.
 
– Innen tantrisk tenkning har man en liknende oppfatning av orgasmer hos kvinner. Men svært mange kvinner får sine sterkeste orgasmer utelukkende ved klitoral stimulering. Alt snakket om G-punktet har også ført til et større prestasjonspress på kvinner som leter etter den fantastiske orgasmen, men som i mange tilfeller ikke finner dette punktet som alle snakker om.
 
Rester av prostata
Det finnes forskjellige teorier om hva dette området i skjeden, som hos noen kvinner er så følsomt, egentlig er. Noen har påstått at det er rester av prostata. Menn har som kjent prostata, og mange menn beskriver at de opplever stor grad av lyst når denne kjertelen blir massert ved analsex, enten med hjelp av en finger, dildo eller en annen manns penis. Andre hevder at området tilhører de indre delene av klitoris.
 
– Det kan foreløpig ikke sies helt klart at det finnes ett spesifikt område som vi kan peke på og si at dette er kvinnenes G-punkt. Samtidig er det sikkert at det finnes svært mange kvinner som føler sterk nytelse ved penetrering og ved massasje av forsiden av skjeden fra innsiden, sier Schaller.
 
Flest orgasmer av klitoris
Betty Dodson sine påstander må sees fra hennes ståsted. Hun er en kunstner og en aktivist for kvinners seksuelle rettigheter. Hennes uttalelser må vurderes ut fra at hun har et budskap som skal komme klart og tydelig frem. Ut fra et mer faglig ståsted vil jeg heller fokusere på den enkelte kvinnens behov og lyster. De aller fleste får orgasme ved hjelp av klitoris, andre får det ved hjelp av vaginal stimulering og noen får det av begge deler, uttaler Sissel Schaller til Cupido.
 
– G-punkt eller ikke, det er tydelig at en orgasme slett ikke er bare en orgasme. Det er flere som mener å ha aksjer i kvinnens sexliv, ikke bare henne selv. Politiske, religiøse og kommersielle aktører synes å ha eierinteresser i kvinnens orgasme og lyst, og ekspertene er tydeligvis ikke enige. I et så personlig og privat anliggende som en orgasme kan oppleves, kan det kanskje være en god idé å følge rådet til de norske ekspertene – ikke bry seg så veldig mye om fasiten som ikke engang ser ut til å finnes, men heller nyte utfordringen.

Relaterte artikler