Hos spesielt disponerte menn utvider prostatakjertelen seg ved 40-årsalderen og kan føre til en klassisk «gammelmannsprostata». | © Shayneppl / Shutterstock / NTB scanpix

Prostata, lyst og smerte

Skrevet av: Redaksjonen

Publisert:
Sist oppdatert:

Opplevelse av smerte ved stimulering av prostataregionen kan skyldes at prostata er betent. Fortsatt stimulering vil neppe føre til økt lyst. Det kan være en meget god ide å ta en prat med legen.

Prostata er en kastanjestor kjertel som ligger en fingerlengde oppe i den fremre veggen til mannens anus. Prostata produserer et sekret som setter i gang sædcellenes motor. Prostata har også en muskulær funksjon som ved repeterende sammentrekninger skviser sædvæsken ut i urinrøret.

Det er hjernens registrering av signalene fra disse sammentrekningene som er avgjørende for vår opplevelse av orgasmen.

Sædnivået reguleres automatisk
Sædproduksjonen pågår kontinuerlig og det er viktig at sædvæske ikke hoper seg opp i sædblæren som er et vedheng til prostata. Prostata sørger for at overflødig sæd tømmes automatisk ved nattlige utløsninger hver andre eller tredje uke.

Har du ikke nattlige utløsninger er dette et tegn på at din seksuelle aktivitet i våken tilstand er tilstrekkelig for regulering av sædnivået.

Problematiske utvidelser fra 40-årsalderen
Hos spesielt disponerte menn utvider prostatakjertelen seg ved 40-årsalderen og kan føre til en klassisk ”gammelmannsprostata” som hemmer vannlatingen (strålen blir svakere og du må tisse oftere), fører til mindre sædavgang, svakere orgasmekraft og mindre intensitet i de seksuelle opplevelsene og som til slutt kan ende med impotens.

Prostataplager kan være arvelig betinget
Har du en far, bror eller onkel som er operert for prostataplager, kan du regne med at du selv også er disponert for slike plager.

Alle prostataplager kan behandles og kureres – hvis de oppdages i tide. Men jo eldre du er, jo større er risikoen. Er du 50 eller mer skal du ikke stikke hodet i sanden: En prostataundersøkelse er enkel og billig. Oppsøk lege – selv om du ikke er blant de spesielt disponerte!

Forsiktighetsregler ved analsex
Ved anal penetrering og stimulering av prostata med finger eller penis anbefales bruk av gummihanske eller kondom. Bruk av analplugger er uproblematisk så lenge renholdet er godt. Bruk alltid rikelig med glidemiddel.

Opplever du smerte?
Opplevelse av smerte ved stimulering av prostataregionen kan skyldes at prostata er betent. Fortsatt stimulering vil neppe føre til økt lyst. Det kan være en meget god ide å ta en prat med legen.


Artikkelen bygger i hovedsak på informasjon fra urolog Raymond Mortensen, Bodø.Les mer:
Vet-ikke-riktig-hva-men-noe-er-det
Kan prostata oppleves som et lystsenter? Kan menn få prostataorgasmer?Ejakulasjon og prostatakreft –
forskere på kollisjonskurs

Forskere dypt uenige om høy masturbasjons- aktivitet i tidlig voksen alder reduserer eller øker risikoen for prostatakreft senere i livet.
Fra Cupidos arkiv:
Anus og analsex
Artikkelstoff, nyheter og notiser fra Cupidos arkiv.
Mannens seksualitet
Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler