Nytt nummer ute nå!

Applaus for åpen vulva

Publisert: 28.10.2016 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:14

Forfatter: Betty Dodson
Betty Dodson spurte venninnene sine om de kunne tenke seg å vise sine vulvaer i et bevisstgjøringsprosjekt på kvinners premisser.
Responsen var positiv og omtrent tjue kvinner og to kvinnelige fotografer møttes i leilighetten hennes.

Det ble en utrolig sammenkomst. Vi rigget opp lyskastere og kameraer i soveværelset. Kvinnene pratet mens de friserte og formet kjønnshåret før de fikk sine kjønn portrettert. Vi byttet på å posere med kjønnsorganene i naturlig stilling og med åpne kjønnslepper. Én viste fram klitoris. Så fikk hver enkelt av oss et speil og ble bedt om å dandere leppene slik vi syntes de så mest tiltalende ut. 
Èn av 16 pennetegninger Betty Dodson laget etter sammenkomsten med de 20 kvinnene - Fra boka Sex for One.

Skandinavisk vulva-design
Det ble utbrudt «Åååh» og «Aaah» og andre kommentarer som «Så vakkert,» «Se, den er nesten som perlemor,» og «For en fantastisk farge.» De som viste seg spesielt kunstferdig fram fikk spontan applaus. Vi begynte å se mønstre og former og fikk assosiasjoner til naturen: et skjell, en blomst, en fiken, en orkide, og til og med de dinglende lappene som jeg assosierer med det som henger under haka til hønene.

Jeg så forskjellige stilarter: Én fitte var klassisk og symmetrisk, én var barokk med kompliserte folder og mønstre, èn var gotisk med bueganger, én i skandinavisk design med rene linjer, mange var hjerteformete. Det gikk opp for oss at et hjerte var formet som kvinnens kjønnsorganer når hun åpnet de ytre kjønnsleppene.

Innfelt klitoris
Når vi trakk tilbake hettene og viste fram klitoris, var variasjonen forbløffende - alt fra ørsmå perler til ganske store og fremtredende juveler. Avstanden mellom klitoris og skjedeåpningen varierte også mye. En kvinne med en klitoris tett inntil åpningen, sa at hun bare fikk orgasme under samleie. Jeg trodde jeg hadde oppdaget en helt ny teori, helt til en kvinne som så likedan ut, sa hun alltid måtte stimulere klitoris direkte for å få orgasme.

En annen kvinne kunne ikke få klitoris til å sprette ut. Hun var overbevist om at hun ikke hadde noen helt til hun presset fingrene sammen rundt klitorisskaftet. Vi så bare tuppen av den sky klitta. Teknisk ble det kalt «innfelt klitoris». Den var vanskelig å få øye på, men var lett å kjenne og fungerte som den skulle.

Svart orkide
Skjedeåpningen var ikke i det hele tatt et hull, men heller små, myke rosa folder som dannet forskjellige mønstre hos alle kvinnene. Vi oppdaget hvor forskjellige kjønnshårene og fargen på kjønnsorganene var. Noen kvinner hadde tykke, mørke buskas, andre fint og pjuskete hår. En kvinne hadde barbert bort kjønnshåret, og hun ble vår futuristiske fitte. Kjønnsorganene hennes var nakne og vakre i formen.

Fargene våre gikk fra blekt rosa til mørkebrunt, og én kvinne hadde et tofarget interiør. Innerleppene var mørkebrune og omgitt av en nydelig ferskenfarge. En annen kvinne hadde veldig mørke kjønnsorganer og svart kjønnshår og fortalte at elskeren hennes kalte henne «Svart orkide».

Lotusblomster
Vi pratet ivrig hele kvelden, men det oppstod stille øyeblikk da alle falt i staver. Mot slutten av kvelden, lukket jeg øynene og så den ene fitta vakrere enn den andre for mitt indre øye. Vi var i ferd med å erobre kjønnsorganenes billedverden - ikke de mannlige versjonene av «mus» og «høner», men de kvinnelige versjonene av lotusblomster som folder seg ut i den nye vannmannens tidsalder.


Fra Betty Dodsons bok Sex for One. Norsk utgave: Nyt deg selv. Hverdag, Oslo 1988 (utsolgt fra forlaget).

 
Se alle Betty Dodsons vulvategninger i Cupidos bildearkiv:
Betty Dodsons vulvategninger
16 pennetegninger av kvinners svært ulike vulvaer, laget på bakgrunn av de fotografiene som ble tatt i bevisstgjøringsprosjektet.

Les også:
Nyte seg selv - Med Betty Dodson i Oslo
14 nakne jenter var på masturabasjon- og orgasmekurs i Oslo. - Norske kvinner er mer åpne og mindre problemfikserte enn sine amerikanske søstre, oppsummertre masturbasjons-guru Betty Dodson.

50% ikke fornøyd med kjønnsleppene
Kvnner med dårlig genitalt selvbilde representerer en psykoseksuell helserisiko som er forsømt innen helsevesenet.

Menn mindre kritiske til kvinnens kjønn enn kvinnen selv
Unge menn har mer positive holdninger til kvinnens kjønnsorgan enn unge kvinner selv. De av kvinnene som er fornøyd med sitt kjønn, har lettere for å få orgasme.

Betty Dodson viser deg den skjulte klitoris!
Betty Dodson tegner og forteller om klitoris! «Jeg hadde ingen ide om hva som skjulte seg inne i en klitoris,» forteller hun i filmen. 

Vær undrende og ydmyk!
- Jeg blir mer og mer overrasket over hvor store variasjoner det er i kvinners seksuelle behov, preferanser og orgasmeopplevelser, sier Betty Dodson.

«Vi er vitne til kulturell ødeleggelse»
90 prosent av vestlige jenter og kvinner ønsker å endre på sine kropper, sier Susie Orbach i samtale med Finn Skårderud.
 Relaterte produkter
Selfloving
199 NOK
Relaterte gallerier