Eddie Redmayne som Einar Wegener i sitt «nye» kjønnsuttrykk Lili Elbe. Bilde fra filmen «Den danske piken». | © Universal
Alicia Vikander i Den danske piken. | © Universal
Eddie Redmayne og Alicia Vikander i Den danske piken. | © Universal
Eddie Redmayne i Den danske piken. | © Universal – UIP Norway
Eddie Redmayne i Den danske piken. | © Universal
Eddie Redmayne i Den danske piken. | © Universal
Eddie Redmayne og Alicia Vikander i Den danske piken. | © Universal
Eddie Redmayne i Den danske piken. | © Universal

Filmen om Den danske piken - Berømmet og fordømt

Publisert:
Sist oppdatert:

Til tross for en Oscar for beste kvinnelige birolle, tre Oscar- og tre Golden Globes-nominasjoner, må du være minst 17 år for å se filmen i USA. I Midtøsten er den forbudt.

The Danish Girl (Den danske piken) er beretningen om Einar Wegener, kunstneren som i 1930 ble til Lili Elbe etter verdens første kjønnsskifteoperasjon, hans elskede Gerda og et ekteskap fylt av kjærlighet.

The Danish Girl, med Eddie Redmayne som Lili og Alicia Vikander som Gerda, hadde verdenspremiere i USA i november 2015.

Filmen er berømmet med flere av filmverdenens gjeveste utmerkelser. Den svenske skuespilleren Alicia Vikander fikk Oscar for beste kvinnelige birolle som Gerda Wegener. Oscar-nominasjon ble også oppnådd for beste mannlige hovedrolle, beste scenografi og beste kostymer. Eddie Redmayne i hovedrollen som Einar Wegener/Lily Elbe, ble nominert til Golden Globe sammen med Alicia Vikander og Alexandre Desplat (beste originalmusikk).

Eddie Redmayne spilte også rollen som fysikeren Stepen Hawking i dramafilmen The Theory of Everything og vant Oscar og GLOBE for rolletolkningen sin. Regissøren er Tom Hooper som regisserte filmene Kongens tale og Les Miserables.

Aldersgrenser og forbud
I Norge fikk Den danske piken aldersgrense 9 år, i Danmark 11 år, men i USA ble det R-rating som betyr 17-årsgrense begrunnet i «seksuell nakenhet».

Den norske 9-årsgrensen ble begrunnet med enkelte dramatiske scener fra sykehus og et voldsinnslag.

Filmen er forbudt i flere land i Midtøsten. Qatar begrunner forbudet med at filmen er moralsk feil, mens Jordan mener filmen oppfordrer til homoseksualitet og kjønnsskifteoperasjoner




Filmen er basert på romanen «The Danish Girl» av David Ebershoff fra 2000 som, i motsetning til Lili Elbes selvbiografi «Fra Mand til Kvinde» fra 1931, forholder seg ganske fritt i sin skildring av Lili og Gerdas utradisjonelle liv. For mer biografiske skildringer av deres livshistorie avventer vi bidragene fra den danske filmprodusent Nikolaj Pors som i mange år har gjort research til både dokumentarfilm og bok.

 
Les den virkelige historien om Lili og Gerda i Cupido:
Den danske piken: Verdens første kjønnsoperasjon
Etter et liv der han har fortrengt følelsen av å være fanget i feil kropp, forvandler han seg sakte men sikkert til Lili Elbe gjennom klær, fremtoning og oppførsel.


Utstilling med Gerda Wegeners bilder
Arken Museum for Moderne Kunst i Ishøj viste frem i 2016 en utstilling med Gerda Wegeners bilder, blant annet en samling av Gerdas erotiske illustrasjoner.


Forbud mot «Den danske piken»
i strid med menneskerettighetene

Filmen om den transseksuelle dansken er forbudt i flere land i Midtøsten.


Les også:
Den svenska synden 50 år
Da svenskene lot kåtheten slippe løs på 1960-tallet, eksploderte hemmelige følelser og forbudt nytelse.

 
Fra Cupidos arkiv: Kunst og kultur
Seksualitet, erotikk, romantikk, kjærlighet og sjalusi har til alle tider vært viktige ingredienser i kunst og kultur.

Relaterte artikler