Nytt nummer ute nå!
For å få en partner kan han-isbjørner følge etter en hun i mange kilometer. Denne isbjørnen er fotografert på isen utenfor vestkysten av Grønland. | © Toby Adamson/Design Pics/Corbis

Kald elskov

Publisert: 05.04.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 05.04.2017 kl. 01:01

Isbjørner (Ursus maritimus) holder seg stort sett for seg selv og oppsøker kun andre bjørner i paringssesongen, fra mars til mai.
«Om våren streifer hann-bjørnene rundt på jakt etter hun-bjørner,», forteller polarforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt. Disse dyrene har fintfølende, kraftige neser, og bruker trolig duft for å finne en potensiell partner, skriver Livescience. «De har ingen problemer med å finne damer,» sier Aars.

Det er ikke uvanlig for en bamsefar å følge etter bamsemor i flere kilometer, og hannene kan til og med prøve å lede hunnen inn i avgrensede områder, på topper eller i små bukter for å få henne for seg selv og i samme slengen fjerne konkurranse fra andre hanner. Dessverre for hannene er hunnene lite villige til å bli isolert, og blir ofte observert sammen med grupper av konkurrerende hanner. Så hva gjør hannene? Jo, de kjemper på dyrs vis, og de bruker både størrelsen og kraften i voldsomme slåsskamper. Resultatet kan fort bli brukne tenner, sår og varige arr. 

Hva så med selve paringen i de kalde polarstrøkene? Isbjørner driver i gjennomsnitt på i en halvtime. Senest i år er det også blitt registrert et bjørnepar som holdt på i 65 minutter, så her er det ikke snakk om en kjappis i kulda. Den vinnende hannen holder sammen med sin utvalgte i inntil 10 dager og parer seg gjentatte ganger for å sikre at nettopp han blir far til avkommet hennes.

 
Les også:
Sex som alternativ til krangel
Vi mennesker løser gjerne konflikter ved verbal kommunikasjon, og det engelske begrepet «make-up sex» etter en krangel er vel ikke helt ukjent for de fleste.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 3/2015.